Există multe cuvinte în imba română care le crează oamenilor reale probleme atât în exprimare, cât și în scris. Este și cazul cuvântului ”nivel” sau mai exact, a formei de plural a acestuia. Astfel, nu toată lumea știe care este varianta corectă dintre ”nivele” și ”niveluri”.
Nivele sau niveluri? Care este forma corectă?
Unul dintre cuvintele care le dau bătăi de cap oamenilor, atunci când vine vorba de forma de plural, este ”nivel”.
- înălțime la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat.
- stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității).
Dacă ne referim la oricare dintre aceste două înțelesuri, atunci forma corectă la plural este ”niveluri”.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Asta nu înseamnă că pluralul ”nivele” este total greșit. Și această formă se folosește, dar doar atunci când ne referim la substantivul nivelă.
Conform DEX-ului, nivelă are următoarea semnificație:
- nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră.
În acest caz, corect este să spunem ”nivele”.
Exemple concrete cu forma corectă de plural
Ca să rețineți mai ușor formele corecte ale cuvântului ”nivel”, iată și câteva exemple concrete cu modul în care se folosește pluralul.
Acestea vă vor ajuta să evitați greșelile gramaticale și să stăpâniți mai bine limba română.
Astfel, întotdeauna veți spune ”un bloc cu patru niveluri”, ”nivelurile de oxigen au crescut peste tot”, ”nivelurile de dezvoltare profesională au scăzut” ”sau ”am trecut toate nivelurile din jocul meu”.
Corectă este și varianta: ”am adus nivelele pentru a măsura diferența de înălțime ditre cele două locuri”, ”inginerii știu să folosească nivelele topografice” sau ”am primit cadou trei nivele cu bule de aer”.