Pomelnicul pentru Moșii de Iarnă 2025 sau Sâmbăta Morților reprezintă o tradiție religioasă profundă, o formă de rugăciune pentru sufletele celor adormiți. Acesta va fi citit în Biserică pe 22 februarie 2025, iar pentru a respecta cu sfințenie această practică, este important să scriem corect pomelnicul, având în vedere atât tradițiile bisericești, cât și învățăturile părinților duhovnicești.
Motivul pentru care este bine să treci doar numele de botez în pomelnic
Conform învățăturii Bisericii Ortodoxe, pomelnicul este o formă de milostenie duhovnicească. De aceea, părintele Cleopa spunea că este recomandat să scriem numele celor adormiți într-un mod care să reflecte adevărata lor identitate spirituală, respectându-i în deplinătatea lor. Este bine să trecem doar numele de botez, pentru a evita orice confuzie legată de titulaturi sau funcții. În plus, este important să adăugăm numele celor care nu au avut pe cineva să-i pomenească – un act de iubire creștină.
Cum se completează pomelnicul pentru Moșii de Iarnă 2025
Înainte de a începe să scriem pomelnicul pentru Moșii de Iarnă, trebuie să cunoaștem ordinea și regulile care trebuie respectate:
Începerea pomelnicului:
- Primul loc este rezervat celor adormiți din clerul bisericesc. Așadar, trebuie să trecem numele preoților, ieromonahilor, schimonahilor și ale celor care au slujit în Biserică (de exemplu: Ioan, preotul; Nifon, ieromonahul; Macaria, schimonahia).
- Apoi, dacă este cazul, adăugăm numele preotului care ne-a botezat și al celui care ne-a cununat. Aceste nume trebuie să fie trecute în ordinea în care am fost botezați și cununați.
- Numele celor din familia noastră: După clerul bisericesc, vom trece numele celor adormiți din familia noastră. Este bine să includem următoarele persoane:
- Soțul/soția
- Părinții
- Frații și surorile
- Bunicii
- Socrii
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
- Finii
- Mătușile, unchii, verișorii, prietenii și alte persoane apropiate.
Trebuie menționat că este esențial să includem și persoanele care nu mai au pe nimeni să le pomenească, pentru a le adresa o rugăciune pentru mântuire.
Rudele îndepărtate: La finalul pomelnicului se adaugă propoziția „cu tot neamul lor cel adormit”, pentru a pomeni și rudele îndepărtate ale celor adormiți, pe care nu le cunoaștem personal, dar care fac parte din aceleași familii și care merită pomenire.
Ce nume nu se trec în pomelnicul pentru Moșii de Iarnă
Este important să știm ce nume nu trebuie incluse în pomelnic, de Sâmbăta Morților, pentru a respecta rânduielile Bisericii Ortodoxe:
Persoanele nebotezate: Nu se pomenesc copiii avortați sau cei care nu au fost botezați.
Vrăjitorii și cei care practică magia albă: Aceștia nu sunt pomeniți, conform învățăturilor Bisericii.
Sinucigașii, ereticii, schismaticii și ateii: Aceștia nu trebuie incluși în pomelnic.
Masonii: Membrii acestora nu sunt pomeniți în cadrul slujbelor de parastas.
Persoanele dispărute fără certitudine: Dacă nu avem certitudinea morții unei persoane, nu o vom trece în pomelnic.
Persoanele vii: Nu se trec nume de persoane vii, deoarece se crede că aceasta ar putea aduce moartea acelei persoane.
De asemenea, pomelnicul nu trebuie folosit pentru a cere rău sau pedeapsă cuiva, indiferent de relația noastră cu acea persoană.
Importanța pomelnicului și rugăciunea pentru cei adormiți
În ziua de astăzi, unii subestimează importanța pomelnicului, considerându-l o simplă formalitate. Totuși, în tradiția Bisericii Ortodoxe, pomelnicul nu este doar o foaie de hârtie sau o practică ritualică. În Vechiul Testament, Tobit îi învață pe cei din familia sa să fie darnici cu pâinea și vinul pentru cei adormiți. Proorocul Baruh se roagă pentru sufletele celor adormiți, iar Sfântul Apostol Pavel subliniază în Epistola către Timotei că trebuie să facem cereri și mijlociri pentru toți oamenii.
Astfel, pomelnicul este o practică de rugăciune profundă, ce reflectă iubirea noastră față de cei adormiți și față de întreaga familie duhovnicească. Acesta trebuie scris cu respect și reverență, conform tradiției Bisericii Ortodoxe, pentru ca să aducă roade duhovnicești și mântuire celor care au plecat din această lume. Scrierea corectă a pomelnicului nu doar că respectă rânduielile Bisericii, dar ne ajută să înțelegem mai bine legătura noastră cu cei adormiți și cu Dumnezeu.