Cum se taie vița de vie: perioade, reguli și tipuri de tăiere

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 08 sep 2021, 01:23
De ce se taie vița de vie
Sursa: unsplash.com

Vița de vie are nevoie de îngrijire constantă, pentru ca strugurii să fie gustoși. Viticultorii trebuie să știe când se taie vița, cum se face acest procedeu și câte tipuri de tăiere există.

Strugurii se numără printre cele mai bune fructe de toamnă, asta ca să nu mai punem la socoteală și faptul că vinul făcut ca la carte este una dintre băuturile preferate ale oamenilor din lumea întreagă. În spatele producției se află însă multe ore de muncă fizică, pentru ca vița de vie să fie îngrijită și sănătoasă. 

De ce se taie vița de vie

Tăierea viței de vie este unul dintre procedeele cele mai importante pentru o recoltă bună de struguri.

Datorită acestei acțiuni, lăstarii cresc și se dezvoltă așa cum trebuie, iar cantitatea și calitatea strugurilor vor fi la cote maxime. 

Este important de reținut faptul că vița de vie nu va da roade dacă nu este îngrijită. Aceasta este, de fapt, o liană, și dacă nu este tăiată corespunzător, va crește în lungime și va face frunze, nu și struguri. Prin tăiere, și butucul viței se dezvoltă armonios și via va fi apărată de boli și de dăunători. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În plus, dacă vița este tăiată așa cum trebuie, nici vremea nefavorabilă nu o va afecta. Înainte de a vă apuca să tăiați vița de vie, trebuie să cunoașteți câteva aspecte:

  • cepul este bucata scurtă de lemn, care apare după ce coarda este scurtată la 1-3 ochi. Există mai multe feluri de cep: de rod, de înlocuire, de siguranță sau de rezervă
  • cordița este bucata de lemn de mărime mijlocie, care apare după ce coarda este scurtată la 4-7 ochi
  • coarda de rod este bucata lemnoasă de la bază. Aceasta poate fi scurtă, mijlocie sau lungă
  • veriga de rod este formațiunea alcătuită din cepul de înlocuire sau de rod și cordița sau coarda de rod

Reguli și tipuri de tăiere a viței de vie

Tăierea viței de vie se face după anumite reguli. Depinde foarte mult ce vârstă au butucii, dar și ce vreți să obțineți de la vie. Astfel, tăierile se împart în 4 categorii: de formare, de fructificare, de regenerare, dar și anumite tăieri speciale.

  • Tăierile de formare trebuie făcute în primii 3-5 ani de la plantarea viței. În acest fel, butucii vor avea forma dorită de dumneavoastră.
  • Tăierile de fructificare sau de rodire, cum mai sunt cunoscute, sunt cele care se fac cel mai des. Datorită acestora, vița de vie crește frumos și face struguri de calitate.
  • Tăierile de regenerare se realizează doar în cazul în care vița este bătrână și nu mai face roade.
  • Tăierile speciale se fac doar atunci când observați că butucii au fost afectați de îngheț, secetă sau grindină. 

Așa cum este și normal, cel mai des, viticultorii fac tăierea de rodire. Aceasta se realizează anual, în perioada în care vița este în repaus vegetativ. Asta înseamnă că puteți tăia vița începând din toamnă, după ce cad toate frunzele, și până în primăvară, când via începe să înmugurească. 

Tăierea se face în 3 feluri: scurt, când lăstarii se taie la 2-3 ochi, lung, atunci când corzile de rod sunt lăsate la 6-12 ochi și apoi se arcuiesc și se leagă, și mixt, cu elemente combinate din primele două tipuri de tăiere. 

Vița de vie se taie cu o foarfecă specială, dar acest procedeu nu se face oricum, ci după anumite reguli:

  • atunci când tăiați vița, elementele de rod trebuie să provină de la coarde de un an
  • trebuie să înlocuiți în fiecare an coardele care au dat rod anul trecut cu altele noi
  • când tăiați vița aveți grijă să țineți foarfeca îndreptată cu lama către butuc
  • nu zdrobiți niciodată lemnul, ci acesta trebuie retezat
  • faceți tăieturile perpendicular
  • scurtați coardele chiar deasupra ochiului
  • încercați ca suprafața care este tăiată să fie cât mai mică