Cum se ține corect postul. 5 sfaturi de la preoți

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 nov 2023, 05:50

Cum se ține corect postul

Sursa: PixaBay

Postul ajută oamenii să aibă pace în gânduri, bunătate în inimă, dar și o dietă mai echilibrată, în care se renunță la carne, lapte și ouă, iar așa este modul în corect în care se ține postul.

Pe lângă faptul că trebuie să renunțăm la anumite alimente, în perioada de timp în care ținem post este foarte important să fim buni, să avem gânduri pozitive. Iată cum se ține corect postul.

Citește și: Moșii de iarnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi sfântă în care se face pomenirea morților

Cum se ține corect postul

În perioada în care decidem să ținem post, fie în zilele de miercuri și vineri, fie în perioada sărbătorilor pascale sau de Crăciun sau în orice perioadă în care simțiți că aveți nevoie de o astfel de liniște, este foarte important să ținem cont de câteva reguli.

Majoritatea oamenilor cred că postul se referă doar la limitarea alimentelor pe care le pot consuma, carne, lapte sau ouă, dar și preparatele care să conțină aceste alimente sau derivate din acestea fiind interzise, însă

postul este mult mai mult de atât. Preoții spun că în perioada în care decidem să ținem post trebuie să nu ne certăm cu nimeni, trebuie să iertăm foarte mult pentru că dacă nu, se spune că diavolul ne fură postul.

“Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul şi puterile sufleteşti, spre uşurare şi curăţire de păcate”, spune părintele Ilie Cleopa.

În cazul în care alegeți să țineți post negru, adică cel în care nu puteți să mâncați nimic, tot ce puteți să faceți este să beți apă, acestea sunt câteva sfaturi pe care preoții le recomandă.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Postul negru va începe la ora 18:00 și se va termina ziua următoare la ora 24:00.

În această perioadă veți avea voie să beți doar apă, iar în cazul în care vă simțiți slăbiți, atunci puteți să mâncați puțină anafură, alături de puțină agheasmă.

În perioada în care țineți post nu este recomandat să ieșiți din casă deoarece se spune că este păcat să zicem oamenilor că postim. Cu toate acestea putem să dăm de pomană mâncarea pe care ar fi trebuit să o consumăm.

Citește și: Dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023: În ce zile se mănâncă pește?

De ce e important să ținem post

Multe persoane țin post fără un motiv anume, pentru că așa au văzut în familie, rudele îi încurajează sau trebuie să se spovedească sau împărtășească, însă este important să cunoaștem și care este valoarea pe care acesta o aduce în viața noastră.

Postul reprezintă o jertfă pe care noi o oferim lui Dumnezeu, dar poate fi considerat și un remediu ce ne poate umple sufletul cu bunătate și vindecare. În această perioadă este important să ne rugăm, să facem fapte bune, să iertăm, să fim oameni mai buni, iar prin acești pași mici să încercăm să facem aceste lucruri pe tot parcursul anului.

Citește și: Când se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui 2023? Calendar ortodox

Surse: wowbiz.ro, cancan.ro