Postul Paștelui 2022 a început în luna martie, mai exact pe data de 7 martie și se întinde pe o perioadă de 7 săptămâni. Iată cum se ține corect Postul Paștelui, ce se mănâncă, ce alimente nu pot fi consumate, dar și ce au voie și ce le este interzis credincioșilor în Postul Mare 2022.
Postul Paștelui 2022. Cât durează Postul Mare și cum se ține corect?
Postul Paștelui 2022 este catalogat de Biserica Ortodoxă drept cel mai aspru de peste an. În anul 2022, Postul Paștelui a început pe data de 7 martie și, conform rânduielilor bisericești, acesta durează 7 săptămâni. Pentru a ține corect Postul Paștelui, credincioșii trebuie să aibă în vedere că postul trebuie privit atât din punct de vedere alimentar, cât și spiritual. Astfel, Postul Paștelui nu este doar o perioadă în care creștinii ortodocși trebuie să se abțină de la alimentele de dulce, ci și una în care trebuie să fie mai buni, mai atenți la nevoile celor din jur și mai
În cele 7 săptămâni din Postul Mare, regulile sunt foarte stricte, iar credincioșii care aleg să țină tot Postul Paștelui trebuie să știe că le sunt interzise o mulțime de lucruri. Postul Paștelui are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru a întâmpina cu sufletul deschis cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, motiv pentru care Postul Mare este cel mai aspru dintre toate posturile de peste an.
Postul Paștelui 2022 se încheie pe 23 aprilie 2022, având în vedere că Paștele Ortodox este sărbătorit pe data de 24 aprilie. Prima zi în care credincioșii pot consuma preparate de dulce este 24 aprilie, ziua în care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Postul Mare? Regulile pe care credincioșii trebuie să le respecte în Postul Paștelui
În Postul Paștelui, creștinii ortodocși nu au voie să consume alimente de origine animală. Mai exact, în perioada Postului Mare sunt interzise preparatele care conțin lapte, carne, ouă sau brânză. Peștele, uleiul și vinul pot fi consumate în Postul Paștelui, însă numai în zilele în care biserica face dezlegare la acestea.
Pentru a ține corect Postul Paștelui 2022, credincioșii trebuie să renunțe la toate alimentele de dulce, iar în perioada postului trebuie să consume mai mult fructe, legume, leguminoase. Din acest motiv, Postul Paștelui este văzut ca o perioadă de curățare trupească, dar și spirituală.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În Postul Paștelui sunt interzise relațiile intime, certurile, iar credincioșii ar trebui să fie mai buni, mai iertători și să se apropie mai mult de aproapele lor.
Biserica Ortodoxă atrage atenția că pentru a fi ținut corect, Postul Paștelui nu trebuie să reprezinte doar o perioadă în care se renunță la alimentele de origine animală, ci este nevoie să se pună accentul mai mult și pe latura spirituală. Astfel, în Postul Mare se fac fapte bune.
Dezlegare la pește, ulei și vin în Postul Paștelui 2022. Când au voie credincioșii să consume aceste alimente?
În Postul Paștelui 2022, credincioșii au dezlegare la pește doar de două ori, lucru care arată încă o dată că Postul Mare este unul foarte strict. Mai exact, credincioșii au dezlegare la pește pe 25 martie, în ziua de Buna Vestire, dar și pe 17 aprilie, atunci când în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare care mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Floriilor.
Dacă dezlegările la pește în Postul Paștelui 2022 sunt doar 2, Biserica Ortodoxă face în mai multe zile dezlegare la ulei și vin. Iată zilele în care credincioșii au dezlegare la ulei și vin în Postul Mare 2022:
- 9 martie: dezlegare la ulei și vin
- 13 martie: dezlegare la ulei și vin
- 20 martie: dezlegare la ulei și vin
- 27 martie: dezlegare la ulei și vin
- 3 aprilie: dezlegare la ulei și vin
- 10 aprilie: dezlegare la ulei și vin
- 16 aprilie: dezlegare la ulei și vin
Postul Paștelui 2022. Ce le este interzis credincioșilor în Săptămâna Mare?
Ultima săptămână din Postul Paștelui 2022 este cunoscută sub denumirea de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Aceasta amintește de chinurile pe care le-a îndurat Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a fi răstignit pe cruce. Credincioșii care vor să țină corect Postul Paștelui 2022 trebuie să știe că în Săptămâna Mare sunt interzise certurile, vorbele urâte, alimentele de dulce.
În Joia Mare, gospodinele vopesc ouăle, coc pasca și cozonacii. În Vinerea Mare, de obicei, se ține post negru, astfel că se spune că nu ar trebui să se gătească cu foc în această zi. Nu se consumă urzici și oțet și nu se fac treburi în gospodărie.