Postul Paștelui este considerat cel mai aspru și cel mai lung în calendarul creștin ortodox. Acesta are o durată de 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, iar pe parcursul acestei perioade, credincioșii trebuie să evite consumul produselor de origine animală. Cu toate acestea, există anumite recomandări pe care preoții le fac în timpul Postului Paștelui, care fac referință la modul corect în care se ține post.
Cum se ține Postul Paștelui
Postul Paștelui începe la data de 3 martie 2025, însă pentru a face o tranziție cât mai ușoară pentru credincioși, aceștia sunt încurajați să respecte anumite etape. La data de 23 februarie 2025 a avut loc Lăsatul Secului de carne, zi cunoscută sub denumirea de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. De la această dată, credincioșii nu mai pot consuma carne, urmând ca la data de 2 martie 2025 să aibă loc Lăsata Secului de lactate.
Preoții au explicat care este modul corect în care se ține postul Sfintelor Paști. Luni și marți, în prima săptămână a Postului Paștelui, creștinii sunt încurajați să țină post complet, în cazul în care pot să facă acest lucru. Persoanele care nu pot ține post complet în primele două zile sunt încurajate să țină post până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Cine poate să iasă la pensie cu 5 ani mai devreme? Află condiția care trebuie îndeplinită
Acest post poate fi ținut în primele trei zile ale celor șase săptămâni ale Postului Paștelui, dar și în ultimele două zile din Săptămâna Patimilor, mai exact vineri și sâmbătă. Miercurea, credincioșii vor ține post până după săvârșirea Liturghiei Darurilor, după care pot consuma pâine și legume fierte.
Pe parcursul celor șase săptămâni ale postului, creștinii sunt încurajați să mănânce uscat o singură dată pe săptămână, de luni până vineri, urmând ca sâmbătă și duminică să mănânce legume fierte cu untdelemn și puțin vin, de două ori pe zi, a explicat Părintele Profesor Dr.
Ce nu trebuie să facă credincioșii în Postul Paștelui
Credincioșii nu trebuie ca pe parcursul Postului Paștelui să consume alimente de origine animală sau preparate care să conțină astfel de ingrediente. Cu toate acestea, creștinii au dezlegare la pește de două ori pe parcursul celor 40 de zile, pe 25 martie 2025, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie 2025, de Florii.
În Postul Paștelui este interzis să se organizeze nunți, botezuri sau cumetrii, fiind interzise și cântatul sau dansatul. Nu este indicat ca pe parcursul celor șase săptămâni să se bea alcool sau să se fumeze, potrivit condoleante.ro. Postul Paștelui nu face referință doar la curățarea trupească, ci se referă și la curățarea sufletească, motiv pentru care sunt interzise gândurile necurate, poftele, patimile sau faptele rele.