Numărul celor care sunt depistați pozitiv cu noul coronavirus este în continuă creștere la nivel mondial, astfel că specialiștii încă studiază felul în care se transmite virusul, astfel încât să fie găsite cele mai bune metode pentru a preveni infectarea cu COVID-19.
Cum ajung oamenii să se infecteze cu noul coronavirus?
Deși până acum s-a vorbit foarte mult despre răspândirea coronavirusului prin intermediul suprafețelor, 3 profesori din SUA au afirmat că nu există dovezi clare care să arate că virusul poate fi luat de pe suprafețe.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cu toate că nu există un studiu clar care să dovedească faptul că noul coronavirus nu se transmite prin intermediul suprafețelor, profesorul Silviu Gurlui atenționează că oamenii ar trebui să fie în continuare precauți, să poarte masca de protecție și să își dezinfecteze în mod constant mâinile.
„Nimeni nu poate garanta că aceste suprafețe nu mai conțin câteva urme cu acest virus și nu ne putem infecta. Trebuie precauție. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că așa este normal. Calitatea aerului și atmosfera joacă un rol fundamental. Mai important decât suprafețele, dar e adevărat, aerul este foarte important. Spațiile închise trebuie aerisite.
Trebuie să fim precauți când suntem în apropierea mai multor persoane. Masca ne apară foarte mult. Depinde și de calitate măștii și de modul cum e pusă masca pe față, cât de mult se întrevăd acele spații libere pentru că, contează foarte mult dacă masca nu e lipită de față. Acolo unde este densitate a populației în spații închise, fie acasă, fie în mijloacele de transport, unde spațiul este închis și nu e ventilație bună, riscul să preluăm acest virus este major. Chiar dacă purtăm masca sau ne protejăm de suprafețe, riscul încă este mare.”, este de părere Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, potrivit digi24.ro.
Citeste si: Masca obligatorie: cat rezista coronavirus pe o masca