Hepatita este o boala de ficat care determina inflamatii si leziuni tesutului hepatic. Exista mai multe tipuri de hepatita. Unele dintre ele sunt forme usoare care se vindeca de la sine, insa altele sunt severe si provoaca probleme mari de sanatate. In plus, anumite hepatite sunt extrem de contagioase, transmitandu-se usor de la o persoana la alta. Afla CUM se poate raspandi hepatita si CE trebuie sa faci sa te feresti de imbolnavire!
Care sunt formele de hepatita contagioasa si cat de grave sunt acestea?
Hepatita virala (provocata de infectia cu un virus hepatic) este singurul tip de hepatita care se transmite de la o persoana la alta. Exista 5 virusuri hepatice care pot provoca daune ficatului, si anume: A, B,C, D si E. Virusul hepatic A (VHA) si E (VHE) provoaca de obicei forme acute de hepatita, ceea ce inseamna ca boala nu dureaza mai mult de 6 luni. De cele mai multe ori, aceste tipuri de hepatita nu necesita un tratament medicamentos, fiind suficienta odihna la pat, hidratarea corespunzatoare si adoptarea unei diete bogate in substante nutritive.
Virusul hepatitei B (VHB), C (VHC) si D (VHD) provoaca forme mai severe de boala. Acestea se pot croniciza si provoca complicatii grave de sanatate, precum ciroza, insuficienta hepatica sau cancer de ficat.
Care sunt modalitatile de transmitere a hepatitei?
Virusurile hepatitei A si E se transmit pe cale enterica sau fecal-orala. Acest lucru inseamna ca o persoana se poate infecta daca consuma alimente si apa contaminate cu materii fecale infectate cu virusul respectiv. De obicei, aceste tipuri de hepatita sunt mai frecvente in zone ale lumii cu igiena sanitara precara. Copiii sunt cei mai predispusi la infectarea cu aceste tipuri de virusuri hepatice. Pentru hepatita A exista disponibil un vaccin eficient.
Hepatitele de tip B, C si D se transmit prin contactul direct cu sange sau lichid corporal infectat. Cele mai frecvente modalitati de raspandire sunt:
-
Contact sexual cu o persoana infectata (aceasta modalitate de transmitere este mai putin frecventa in cazul hepatitei C)
-
Folosirea acelor (in cazul consumului de droguri) si a obiectelor personale (aparate de ras sau periute de dinti) ale unei persoane infectate
-
Utilizarea instrumentelor de manichiura/pedichiura/tatuaj/piercing contaminate
-
Contactul cu instrumente medicale nesterilizate (la stomatolog, prin transfuzii de sange, operatii etc)
-
De la mama la fat, in timpul nasterii (mai frecvent in cazul hepatitei B)
Specialistii sustin ca transmiterea virusului hepatic nu se face prin laptele matern, stranut, tuse, imbratisare, partajarea ustensilelor de hrana sau a paharelor de baut cu o persoana infectata.
Cum iti dai seama ca ai hepatita?
Hepatita acuta debuteaza brusc si include simptome precum:
-
Oboseala, stare generala de rau
-
Pierderea poftei de mancare
-
Greata si varsaturi
-
Febra usoara
-
Durere abdominala in partea dreapta sus
Hepatita cronica nu provoaca de obicei simptome.
Atunci cand acestea apar, inseamna ca ficatul este deja deteriorat. In aceste cazuri, este posibil sa se fi instalat deja ciroza hepatica. Urmatoarele semne pot indica probleme severe ale ficatului:
-
Mancarimi ale pielii si dureri articulare (acestea apar ocazional, in special in cazul infectiei cu VHB).
-
Urina inchisa la culoare si scaune pale
-
Icter (ingalbenirea pielii si albului ochilor)
-
Ficat si splina marite (marirea splinei apare doar la o parte din pacienti)
Cum te poti feri de hepatita?
Dupa ce ai aflat cum se transmite hepatita, este important sa stii ca exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a preveni infectarea. Acestea includ:
-
Vaccinarea. Aceasta este in prezent cea mai eficienta metoda de preventie impotriva virusului hepatitei A, B si D.
-
Protejarea in timpul contactului sexual (folosirea prezervativului) si limitarea numarul de parteneri sexuali
-
Evitarea consumului de droguri
-
Pastrarea igienei si evitarea folosirii in comun a obiectelor personale
-
Atentie marita la alegerea saloanelor de tatuaje/ piercing/cosmetica
Daca ai fost deja infectat cu un virus hepatic, este important sa-ti intaresti organismul astfel incat acesta sa poata lupta mai usor cu boala. MEGALIV este un supliment alimentar revolutionar, special conceput pentru a proteja ficatul impotriva agentilor daunatori. Datorita ingredientelor sale active atent selectionate, MEGALIV ajuta la regenerarea celulelor ficatului, fortifierea acestui organ vital si detoxifierea organismului. Pe langa armurariul renumit pentru proprietatile sale hepatoprotectoare, MEGALIV contine plante medicinale cu efecte antivirale, antioxidante si antitumorale. Fiind un produs 100% natural, MEGALIV nu are efecte secundare si astfel a fost folosit cu succes de catre pacientii cu afectiuni hepatice.
Asadar, hepatita virala se transmite de la o persoana la alta atat pe cale enterica (fecal-orala), cat si prin contactul cu sange sau lichid corporal infectat. Este important sa-ti iei toate masurile de precautie impotriva infectarii si sa urmezi un plan de tratament adecvat in cazul in care ai fost deja infectat.