Noul certificat Covid-19 care urmează să intre în vigoare în scurt timp va fi utilizat la toate locurile de muncă din țară. Acesta va putea fi folosit de persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2, de persoanele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și de persoanele care prezintă un rezultat negativ al testului Covid-19.
Testele care trebuie introduse în baza de date a noului certificat verde vor fi finanțate de stat prin intermediul alocării unor vouchere gratuite de testare pentru angajații care lucrează la stat și la privat.
Ministrul Sănătății, despre propunerea noul certificat verde
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut public în urmă cu puțin timp un anunț ce prevede utilizarea noului certificat Covid-19 la locul de muncă.
„Este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o, din partea Ministerului Sănătății, lucrată împreună cu experții de la Institutul Național de Sănătate Publică, nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde și pregătește România ca în
Cred că această măsură, alături de măsurile generală de sănătate publică, alături de pregătirea sistemului de asistență medicală primară și ambulatorie, începând de la testare și continuând cu tratamentul ambulatorii și continuând, ulterior, și cu pregătirea spitalelor din România, este un demers rațional pentru că nu putem să acceptăm, cred, cel puțin din punctul meu de vedere, ca om de sănătate publică și o responsabilitate clară, în acest moment, în calitate de ministru al sănătății, să așteptăm ca lucrurile să se întâmple și să nu luăm niciun fel de măsură, încât să prevenim o creștere dramatică a numărului de
Citeste si: Când vine valul 5 al pandemiei în România? Nicolae Ciucă a făcut anunțul astăzi, 22 decembrie
Ce prevede noul Certificat verde
Alexandru Rafila a vorbit în detaliu despre noul certificat Covid-19 și despre cine îl va putea utiliza pe acesta. Astfel, există trei variante de folosire a documentului de către angajați: vaccinare, trecere prin boală sau testare. A treia variantă vine la pachet cu propunerea de acordare a 15 vouchere gratuite pentru testarea angajaților, care acoperă o perioadă de 6 săptămâni de lucru, mai exact 30 de zile lucrătoare. Scopul acordării voucherelor este acela de a nu pune în dificultate financiară nici angajații și nici organizația în cadrul căreia profesează aceștia.
„Prevede utilizarea unui certificat electronic Covid care are cele trei alternative disponibile, respectiv vaccinare, trecere prin infecție și testare. Ca să nu creem o presiune foarte mare pe angajator și nici pe angajați, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, încercăm să le facem electronice ca să fie usor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, indiferent că vorbim despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare.
El va avea o valoare standard, decontabilă de către aceste persoane sau instituții care efectuează testarea și valabilitatea sau durata utilizării lor va fi în acest interval de timp în care va fi nevoie de certificat.(...) Fiecare voucher înseamnă o testare. Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică 6 săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila despre documentul Sars-Cov-2.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ce se întâmplă cu persoanele care lucrează în mediul online
Întrebat despre ce se va întâmpla cu persoanele care lucrează de acasă, Ministrul Sănătății a declarat că acestea vor fi scutite de prezentarea certificatului verde, acest lucru eliberând și angajatorii de îndatorirea oferirii acestora vouchere gratuite de testare.
Persoanele care lucrează în regim de telemuncă vor trebui să comunice cu angajatorii lor programul exact de lucru împreună cu posibilitatea de revenire la serviciu în format fizic. În cel de-al doilea caz, acestora li se vor oferi posibilități de utilizare a certificatului verde fie prin prezentarea dovezii de vaccinare împotriva coronavirusului sau a documentului ce arată faptul că au trecut prin boală, fie prin prezentarea unui test negativ Covid-19 achiziționat de angajat sau de angajator.
„Ieri am avut o discuție foarte bună cu reprezentanții Coaliției pentru dezvoltarea României întrunește mulți mari angajatori din zona de servicii sau desfacere a diferitelor categorii de produse și au fost foarte multe întrebări exact în acest sens. Ei trebuie să aibă și un interval de timp în care să se pregătească pentru tipul acesta de activitate și încercăm să facem excepție pentru cei care desfășoară activități unde sunt foarte puțini angajați, care nu intră, însă, în contact cu persoane, de exemplu cei care lucrează în zona serviciilor, trebuie să te întâlnești cu un număr mare de persoane. Deci discutăm de activități care nu presupun activități deosebite”, a declarat Ministrul Sănătății.
Când va începe utilizarea documentul la locul de muncă
Ministrul Sănătății a declarat că Guvernul va aproba introducerea documentului și implicit a voucherelor de testare gratuită în momentul în care timp de 3 săptămâni consecutive se va înregistra o creștere a cazurilor cu un coeficient de 1,5. De asemenea, renunțarea la noul certificat verde, se va face doar în momentul în care incidența cumulată scade sub 1 la mia de locuitori, diferit de alte metode adoptate de autorităților altor țări europene: „ Diferența față de forme anterioare sau chiar de experiența altor țări este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creștere timp de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, indice mediu. Renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența sub 1 la mie”.
Mai mult decât atât, Alexandru Rafila a adus în discuție faptul că pandemia de Covid-19 necesită adoptarea unui comportament preventiv pentru a putea menține numărul de cazuri de infectare la un nivel minim. În acest sens, Ministrul a făcut o comparație cu situația pandemică din vară, atunci când măsurile de relaxare au avut caracter nociv și au dus la creșterea ratei de incidență la nivel național.
„Ideea acestui certificat este de reacţie rapidă- imediat cum apare creşterea, să poţi să reacţionezi.(...) Şi am încercat să mai dau odată exemplul acesta- extrapolând ceea ce s-a întâmplat astă-vară, deci creşterea a început pe data de 5 iulie şi dacă am fi utilizat această propunere pentru certificatul verde, atunci am fi avut o introducere a certificatului verde în jurul datei de 1 august. Asta înseamnă comportament preventiv.
Din păcate, forma existentă în Parlament, care a fost depusă după 14 săptămâni de creştere, nu după 3 săptămâni de creştere, a fost mult prea târziu introdusă şi a făcut referire exclusiv la personalul medical. Or, lucrul acesta, din păcate, îl vedem acum şi am trecut printr-un val pandemic care a produs foarte multe decese.(...) Trebuie văzut foarte clar care este cadrul constituţional pentru fiecare- un parlamentar nu este un angajat- şi trebuie găsită o soluţie care să nu facă discriminări pe diversele categorii”, a declarat Alexandru Rafila.
Sursă: digi24.ro