Astăzi este începutul Săptămânii Mari cunoscută și sub numele De Săptămâna Patimilor, perioadă încărcată de spiritualitate, rugăciune, dar și de obiceiuri și tradiții transmise din generație în generație.
Una dintre cele mai îndrăgite și creative tradiții din Săptămâna Mare este cea a vopsirii sau încondeierii ouălor. Cum se vopsesc corect ouăle de Paște și care este ziua din Săptămâna Mare când se vopsesc ouăle de Paște.
Cum se vopsesc corect ouăle de Paște
Roșii sau multicolore, vopsite sau încondeiate, cu vopsea naturală sau din comerț, ouăle de Paște sunt elementul principal al mesei tradiționale din ziua de Paște. Indiferent de metoda pe care doriți să o folosiți anul acesta, noi vă prezentăm câteva trucuri despre cum se vopsesc corect ouăle de Paște astfel încât să obțineți o culoare și un luciu care să le ofere un aspect deosebit.
Primul pas referitor la modul cum se vopsesc corect ouăle de Paște este spălare lor. Spălați-le cu apă caldă și detergent de vase, insistând pe porțiunile murdare. E foarte important să nu săriți peste acest pas pentru că ouăle trebuie să fie neaparat degresate.
Dacă nu sunt degresate corespunzător, ouăle nu se vor vopsi uniform.După îndeplinirea acestui pas, ouăle trebuie așezate într-o oală și puse la fiert la foc mic, ca să nu crape.
Cum se vopsesc corect ouăle de Paște cu vopsea din comerț
Dacă este utilizată vopsea din comerț, aceasta trebuie adăugată împreună cu oțet într-un vas. Oțelul ajută la intensificarea culorii.
După aceea, ouăle trebuie puse pe rând în vopsea, lăsându-le câte un minut să se coloreze.După ce sunt scoase, trebuie așezate pe o hârtie absorbantă care va extrage excesul de vopsea. De asemenea, acestea se pot unge cu ulei sau grăsime pentru un aspect mai lucios.
Citeste si: Friptură fragedă de curcan. Un adevărat deliciu pentru masa de Paște
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum se vopsesc corect ouăle de Paște prin modalitate naturală
Dacă ouăle urmează să fie vopsite prin modalitatea naturală, este recomandată sfecla roșie sau cojile de ceapă roșie. Procedura prin care se vopsesc corect ouăle de Paște este simplă.
Trebuie fierte două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă, după care trebuie adăugate două linguri de oțet în amestec și lăsate la fiert timp de 4 minute.
Ultimul pas este adăugarea ouălor, care trebuie lăsate la fiert încă 4 minute.Când se vopsesc ouăle de Învierea Domnului
După ce v-am prezentat câteva trucuri despre cum se vopsesc corect ouăle de Paște, vrem să vă oferim și câteva informații referitoare la momentul când se vopsesc ouăle de Paște conform tradiției.
Vopsitul ouălor de Paşte se realizează de obicei în joia sau sâmbăta din săptămâna de dinaintea Paştelui, niciodată în Vinerea Mare. În prima zi de Paşte, oul se ciocneşte numai cap în cap (vârfurile ascuţite), această operaţie fiind făcută prima dată de bărbat, care este capul familiei, potrivit ziarului Lumina.
Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște
Când se vopsesc ouăle de Paște putem alege o singură culoare- roşul, dar se pot folosi bineînteles și alte culori, fiecare cu semnificaţia specifică.
Ouăle monocrome (roşii) mai sunt numite în Bucovina merişoare, iar cele monocrome cu ornamente sunt numite încondeiate.
Ouăle policrome cu ornamentaţie sunt numite muncite sau necăjite. Alte denumiri care se mai întălnesc în special în nordul Moldovei sunt închistrite sau împistrite.
Citeste si: Paska tradițională ucraineană. Rețete delicioase pentru masa de Paște 2022
În mod tradiţional, culorile folosite când se vopsesc ouăle de Paște sunt naturale. Roşu se obţine din flori de sovârf, galbenul din coji de ceapă sau frunze de mesteacăn, iar verdele se obţine din frunze de nuc. Principalul instrument cu care se ornamentează ouăle este chişiţa.
Printre simbolurile folosite, cel mai frecvent este cel al crucii. Soarele, luna sau steaua ciobanului apar şi ele, dar stilizate.
Un motiv foarte des întălnit este „calea rătăcită“, care apărea pe ouăle care se dădeau de pomană persoanelor care mureau în condiţii primejdioase, departe de casă. Dintre motivele vegetale sunt întâlnite frunza de arţar, de brad, de salcâm, florile de stejar.