Cum se vor recalcula pensiile în 2024! Este pentru prima oară când nicio pensie nu va scădea! Guvernul a aprobat noile norme

Autor: Lavinia Medrea

Cum se vor recalcula pensiile în 2024?

Sursa: PixaBay

În 2024, nicio pensie nu va scădea datorită normelor aprobate de Guvern! Iată cum vor fi recalculate veniturile!

Guvernul a admis o decizie importantă legată de recalcularea pensiilor potrivit Legii nr. 360/2023, sporind în acest fel datoria de a aduce un echilibru și o egalitate în sistemul de pensii publice. 

Este pentru prima oară când nicio pensie nu va scădea

Conform normelor aprobate, pensiile nu vor scădea după noua lege, iar recalculările vor fi făcute nicio pensie nu va scădea ca urmare a noii legi, iar recalculările vor fi făcute cu grijă și sincer.

„Hotărârea Guvernului privind Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 a fost aprobată în ședința de astăzi a Executivului.

Citește și: Anunț important pentru toți pensionarii din România. Ce trebuie să facă seniorii pentru recalcularea veniturilor

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi.

 Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre Declarația Unică 2024: Cum se completează și când trebuie depusă?

Important de reținut este faptul că este pentru prima dată când în același an au loc și o majorare a pensiilor, și o recalculare a acestora”, a anunțat Ministerului Muncii.

Noua lege va include orele suplimentare și alte bonusuri

Recalcularea pensiilor va ține cont de șomaj, de perioada de activitate în armată, orele suplimentare, perioada de facultate și inclusiv de anumite premii acordate viitorilor pensionari. Punctele bonus pentru aceste plăți în plus vor fi înmulțite cu punctul de referință, respectiv cu 81 de lei. 

De asemenea, recalcularea pensiilor va reprezenta un avantaj pentru mamele cu minim un copil, pentru că noua lege face posibilă pensionarea cu minim șase luni în avans, ținând cont și de perioada de concediu prenatal și postnatal.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a afirmat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.