Cum se vor recalcula pensiile în septembrie 2024 pentru cei care au grupa 1 sau grupa 2 de muncă?

Autor: Cristina Mocanu

Cum se vor recalcula pensiile în septembrie 2024?

Sursa: pexels.com

Tot mai multe persoane se întreabă câți bani vor primi la pensie după recalculare, mai ales pentru grupele I și II de muncă.

Câți bani urmează să primească la pensie persoanele care au lucrat în grupa I și II de muncă după recalculare? Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul în care anii munciți au o reală importanță.

Cine primește mai mulți bani după recalcularea pensiilor?

Potrivit capital.ro, legea pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul în care anii munciți vor conta mai mult și astfel, cei care au muncit urmează să primească o pensie mai mare.

Totuși, se va ține cont foarte mult și de grupele de muncă. Acest lucru vine în ajutorul pensionarilor care s-au plâns că au muncit prea mult și nu s-a ținut cont de acest aspect, mai ales pentru cei din grupa I și II de muncă.

La calcul se va lua în considerare formula care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Această formulă este următoarea: VPR x numărul total de puncte.

Mai exact VPR reprezintă punctul de referință și are o valoare de 81 de lei, iar numărul total de puncte reprezintă o sumă între puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive. Aceste puncte de contributivitate se vor regăsi pe talonul de pensie și reprezintă șomajul, anii de facultate, dar și anii de armată.

Se vor acorda 0,25 de puncte pentru fiecare an.

Citește și: Când urmează să primească românii banii pe cardurile de energie: Persoanele cu venituri reduse pot beneficia de un sprijin financiar destinate montării repartitoarelor pentru încălzirea locuințelor

Ce reprezintă punctele de stabilitate, care au un rol important în recalcularea pensiilor?

Atunci când se va face recalcularea pensiilor se va ține cont de punctele de stabilitate care au un rol esențial, iar acestea sunt acordate în funcție de anii munciți, peste 25 de ani și se vor acorda astfel:

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

- 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40.

Astfel, calcul se va face în modul următor:

- Persoanele care au muncit 30 de ani primesc în plus 5 x 0,5 x 81 de lei (punct de referință). Se ajunge la o sumă de 202 lei.

- Persoanele care au muncit 35 de ani primesc în plus 5 x 0,5+ 5 x 0,75= 6,25 x 81 de lei. Se ajungă la o sumă de 506 lei.

- Persoanele care au muncit 40 de ani primesc în plus 5 x 0,5+ 5 x 0.75

+ 5 x 1= 11,25 x 81 de lei. Se ajunge la o sumă de 907 lei.

Bani în plus pentru cei care au activat în grupele I și II de muncă

Persoanele care au muncit în locuri de muncă încadrate în grupele I și II vor primi bani în plus, iar pensiile se vor calcula astfel:

- 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, conform legii;

- 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, conform legii.

Citește și: Ce pensii se dublează din septembrie? Noua formulă de calcul a pensiilor îi avantajează pe mulți români

Ceea ce înseamnă că persoanele care au muncit timp de 10 ani în prima grupă primesc 0,5 puncte bonus pe an X cu 10 Este vorba despre 405 lei (5 x 81 de lei), iar persoanele care au muncit 10 ani în grupa II-a primesc 0,25 puncte bonus x 10 ani. Este vorba despre 202 de lei (2,5 x 81 de lei).

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?