Cum și-a pierdut Silviu Prigoană un picior, la doar 22 de ani. Accidentul suferit în acea perioadă l-a adus în pragul morții: „Am fost mort timp de 8 minute”

Author: Laura Macovei

Accidentul suferit în 1984 l-a adus pe Silviu Prigoană în pragul morții în acel moment

Sursa: Hepta

Silviu Prigoană, un om de afaceri român cunoscut pentru tenacitatea și spiritul său antreprenorial, a avut parte de o viață plină de evenimente dramatice și realizări impresionante. Acesta s-a stins din viață marți, 12 noiembrie, la vârsta de 60 de ani, după ce a suferit un infarct într-un restaurant din Bran.

Povestea lui Silviu Prigoană este marcată de un incident tragic care i-a schimbat cursul vieții la doar 22 de ani, un accident de muncă în urma căruia și-a pierdut un picior.

Citește și: Câți copii are Silviu Prigoană. Afaceristul își dorea să fie îngropat lângă fiul său. Reacția Adrianei Bahmuțeanu când a aflat că tatăl copiilor săi a murit

Silviu Prigoană, la un pas de moarte la vârsta de 22 de ani

Într-un interviu din 2007, Silviu Prigoană a rememorat momentul de cotitură din 1984, când lucra ca frigotehnist la fabrica din orașul natal, Gherla, județul Cluj. Accidentul suferit în acea perioadă l-a adus în pragul morții, acesta aflându-se în moarte clinică timp de opt minute. 

„S-a rupt un grătar și am căzut într-o mașină de tocat, care mi-a tăiat piciorul. Am fost mort timp de 8 minute.

Avem doar vreo doi ani de muncă și voiau să-mi dea o pensie pe caz de boală, 500 de lei pe lună. Eu am stat, însă, doar trei luni în concediu medical și m-am întors. În cele trei luni în care am fost internat, am suferit trei operații, mi se tot cangrena piciorul. Medicii tot trebuiau să-mi taie din el. La cea de-a treia operație am avut parte și de moarte clinică. A durat cam 8 minute, după cum mi-a spus medicul anestezist. Mi-au făcut trei anestezii și abia m-au mai resuscitat ”, declara în 2007 Silviu Prigoană, pentru Libertatea.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Silviu Prigoană a înființat o firmă de proteze după accidentul suferit

[Sursa: Hepta]

După accident, a fost nevoit să se adapteze unei noi realități, purtând o proteză care, în acele vremuri, era rudimentară și incomodă, fiind realizată din lemn. Această dificultate l-a ambiționat să caute soluții inovative, ceea ce l-a determinat să înființeze o firmă de proteze, în ideea de a-și crea el însuși o proteză mai ușoară și mai confortabilă. În 1991, Prigoană a decis să se mute în București, unde și-a extins orizonturile de afaceri, intrând în industria serviciilor de salubrizare.

Nu și-a abandonat visul de a construi o proteză mai bună și, în 1995, a reușit să deschidă un centru de protezare în Cernica, o investiție de aproximativ un milion de euro. Prigoană declara cu umor că scopul acestui centru era „să fac proteze pentru mine”, însă acesta a ajuns să ofere sprijin și altor persoane aflate în situații similare.

Cu o mentalitate de antreprenor înnăscut, Prigoană și-a cultivat spiritul comercial încă din copilărie, când schimba jucăriile stricate pe unele funcționale, reușind astfel să-și perfecționeze abilitatea de negociator și inventivitatea. 

„Dacă doreai să-ți faci o carte de vizită, nu aveai unde, așa ca a trebuit să-mi deschid o firmă de cărți de vizită. Dacă doreai să te uiți la un canal de televiziune de știri, nu era, aşa că a trebuit să deschid o televiziune de știri, dacă doreai să asculți muzică populară, nu aveai unde, așa ca am deschis Etno TV”, a povestit el despre cum şi-a construit afacerile.