Îngrijirea unui bebeluș poate implica o mulțime de biberoane. Noii părinți se întreabă adesea dacă este suficientă spălarea biberoanelor și a părților de biberon ale bebelușului lor cu apă și detergent de vase sau dacă anumite situații necesită o sterilizare adevărată (care ucide toți germenii). Deși utilizarea unui echipament curat este importantă pentru sănătatea bebelușului atunci când îl hrăniți cu biberonul, sterilizarea nu este necesară atât de des pe cât ați putea crede - dar nu a fost întotdeauna așa.
Cât de des trebuie sterilizate biberoanele?
În zilele de dinaintea mașinilor de spălat vase și a apei sigure, sterilizarea manuală a biberoanelor, tetinelor și suzetelor după fiecare utilizare era esențială. Aceasta era singura modalitate de a proteja sugarii hrăniți cu biberonul de boli legate de alimentație.
În lumea de astăzi, accesul la apă curată și/sau la o mașină de spălat vase face ca curățarea adecvată a biberonului să fie mult mai puțin o corvoadă. Totuși, acest lucru nu înseamnă că sterilizarea nu este necesară
Este important să sterilizați biberoanele bebelușului dumneavoastră înainte de a le folosi pentru prima dată. Sterilizarea tuturor articolelor de hrănire a bebelușului ajută la prevenirea contaminării cu germeni a laptelui cu care îl hrăniți pe copilul dumneavoastră.
Cu excepția cazului în care locuiți într-o zonă cu apă din fântână sau aveți o alimentare cu apă contaminată din oraș, trebuie doar să sterilizați biberoanele și tetinele noi înainte de prima utilizare. După prima sterilizare, este suficientă o bună curățare în apă caldă cu detergent de vase. Dacă biberoanele și tetinele sunt etichetate lavabile în mașina de spălat vase", cum ar fi cele Philips Avent, le puteți trece și prin mașina de spălat vase.
Avertismentul la această regulă se aplică în cazul bebelușilor cu anumite probleme de sănătate. Sterilizarea articolelor de hrănire cel puțin o dată pe zi este recomandată pentru bebelușii sub 3 luni, pentru bebelușii născuți prematur sau pentru cei cu un sistem imunitar slăbit.
Pentru toți sugarii, sterilizarea inițială a articolelor de hrănire a bebelușilor este vitală pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră bea din biberoane sigure și curate. Citiți mai departe pentru a afla elementele de bază ale tehnicilor eficiente de sterilizare de biberoane.
Metode de sterilizare a biberonului
Există o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de sterilizarea biberoanelor și a tetinelor pentru bebeluși înainte de prima lor utilizare. Rețineți că aceleași tehnici pot fi folosite și pentru ceștile și suzetele pentru sugari.
Fierberea apei
Scufundați biberoanele, tetinele, capacele și inelele într-o oală cu apă curată care fierbe timp de cel puțin cinci minute. În mod ideal, această oală ar trebui să fie folosită doar pentru sterilizare sau, cel puțin, să fie curățată temeinic înainte de a adăuga biberonul.
Apă rece
Adăugarea unei tablete sau a unei soluții de sterilizare într-un recipient umplut cu apă de la robinet este o altă metodă ușoară. Spălați echipamentul cu apă caldă cu detergent, clătiți cu apă rece și scufundați-l într-un recipient cu capac timp de 15 minute.
Aparat de sterilizare electric
Disponibile în multe forme și dimensiuni diferite, sterilizatoarele electrice pentru biberoane folosesc aburul la temperaturi înalte pentru a distruge orice bacterii sau germeni de pe echipamentul de hrănire a bebelușului dumneavoastră. Este la fel de simplu ca și cum a-l conecta la priză, a încărca echipamentul (cu deschiderile orientate în jos) și a apăsa un buton.3
Cuptor cu microunde
Puteți achiziționa, de asemenea, un sterilizator cu aburi cu microunde pentru a vă spăla biberoanele. Umpleți până la jumătate cu apă și puneți la microunde timp de aproximativ două minute, în funcție de puterea cuptorului cu microunde. Tetinele și inelele pot fi puse în apă într-un bol rezistent la microunde. Asigurați-vă că cuptorul cu microunde este curat și fără reziduuri alimentare înainte de a steriliza biberoanele.
Sterilizarea de rutină
Este posibil ca unii medici să recomande în continuare sterilizarea de rutină a biberoanelor și a mameloanelor. Dacă furnizorul dumneavoastră de servicii medicale recomandă acest lucru, nu vă temeți să întrebați de ce.
Sterilizarea necesită mai mult timp decât curățarea obișnuită, așa că merită să investigați de ce o sugerează medicul dumneavoastră înainte de a vă angaja în această practică.
În timp ce unii medici pot ști că alimentarea cu apă din zona dvs. nu este sigură, alții pot recomanda sterilizarea din obișnuință. În cele mai multe cazuri, cu excepția cazului în care există o problemă specifică în ceea ce privește alimentarea locală cu apă sau o îngrijorare cu privire la sănătatea copilului dumneavoastră, sterilizarea de rutină nu este necesară.
Precauții de siguranță
În 2012, Administrația pentru Alimente și Medicamente a interzis efectiv utilizarea bisfenolului-A (BPA) în biberoane și pahare pentru copii, după ce substanța chimică a fost asociată cu probleme de dezvoltare la copiii mici.
Sticlele noi cumpărate de la comercianți cu amănuntul de încredere ar trebui să nu conțină BPA, dar este posibil ca sticlele second-hand sau cele folosite să nu conțină BPA și ar trebui evitate. Atunci când sunt încălzite, aceste sticle de plastic mai vechi pot transmite BPA în formula sau laptele bebelușului dumneavoastră.
Dacă folosiți biberoane din plastic mai vechi, sterilizarea de rutină prin fierbere poate provoca în timp o eventuală scurgere a BPA în conținutul lichidului.