Cum sunt afectate alocațiile copiilor de Ordonanța trenuleț. Ce sume vor primi aceștia din 2025

Author: Bianca Vidoi

Alocațiile de stat pentru copii

Sursa: Pexels.com

Alocațiile copiilor trebuiau să se majoreze cu 10,4% de la 1 ianuarie 2025, însă Ordonanța trenuleț a dat toate planurile ANPIS peste cap.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială sau ANPIS, așa cum este abreviată, a anunțat încă de pe parcursul anului 2024 o majorarea a alocațiilor de stat pentru cei mici. Această majorare de 10,4% ar fi fost un ajutor în plus pentru părinții copiilor, însă Ordonanța trenuleț a înghețat valoarea alocațiile pe parcursul acestui an.

Cum sunt afectate alocațiile copiilor de Ordonanța trenuleț

Alocațiile de stat pentru copii trebuiau să fie majorate încă din prima zi a anului 2025, cu 10,4%. Cu toate acestea, Ordonanța trenuleț a înghețat valoarea alocațiilor copiilor la valoarea acestora de pe luna noiembrie a anului 2024. OUG 156/2024 a intrat în vigoare în la data de 31 decembrie 2024, moment în care valoarea alocațiilor de stat pentru copii a rămas neschimbată.

Alocațiile de stat majorate cu 10,4% ar fi trebuit să le aducă 75 de lei în plus copiilor sau 31 de lei în plus.

Cei 75 de lei ar fi fost adăugați la valoarea actuală a alocațiilor pentru copiii sub doi ani sau cei cu dizabilități, ajungând la 794 de lei de la 719 lei. O alocație de la stat cu 31 de lei mai mare ar fi primit copiii de peste 2 ani. Alocația de stat ar fi crescut de la 292 de lei la 323 de lei.

Alocațiile de stat pentru copii
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Cresc alocațiile de stat! Câți bani vor primi copiii din România de la 1 ianuarie 2025

Art. X – În anul 2025 se mențin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024: […] l) alocațiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare ”,

potrivit edupedu.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025

Alocațiile de stat pentru copii au fost majorate și la începutul anului 2024, cu 13,8%.

Cine poate primi alocații de stat

Alocațiile de stat pentru copii reprezintă un ajutor financiar pentru creșterea copiilor. Acest ajutor este oferit tuturor copiilor, inclusiv copiilor ai căror părinți sunt străini. Alocațiile sunt oferite și copiilor ai căror părinți sunt fără cetățenie, însă sunt rezidenți în România. Singura condiție pentru a beneficia de această alocație de stat este ca aceștia să locuiască împreună cu părinții.

Alocațiile de stat sunt oferite din luna următoare nașterii copilului, în fiecare lună, până în momentul în care copilul face 18 ani. Această vârstă se poate modifica dacă tinerii care primesc alocații urmează cursuri liceale sau profesionale, astfel alocațiile de stat vor fi oferite până la finalizarea cursurilor.

Alocațiile de stat pentru copii
[Sursa: Pexels.com]

Tinerii cu handicap primesc alocație de stat până la finalizarea studiilor, în cazul în care aceștia urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu după împlinirea vârstei de 26 de ani. Nu pot beneficia de alocații de stat tinerii care repetă anul școlar. Cu toate acestea, dacă anul este repetat din cauze medicale, care pot fi dovedite cu certificat medical, atunci tinerii pot primi în continuare alocație, potrivit avocatnet.ro.