Dorința de a avea o casă este tot mai des materializată în ultima perioadă, iar de aici apar numeroase probleme începând de la legalitatea documentației în baza căreia a fost edificată construcția, până la calitatea deficitară a finisajelor, potrivit avocatum.ro.
De aceea, înainte de orice alte demersuri privind achitarea avansului, trebuie să te asiguri că documentația în baza căreia s-a construit este în deplină legalitate, că dezvoltatorul nu are litigii care pot afecta pe viitor dreptul tău de proprietate și că „antecontractul”, cum este denumit în mod uzual, reglementează fiecare pretenție pe care o ai.
Pentru aceasta, după ce te-ai hotărât asupra unui apartament nou, începe prin a obține extrasul de carte funciară pentru teren, respectiv construcție-bloc și apartament.
În extras apar toate sarcinile ce grevează dreptul de proprietate al dezvoltatorului. Mai mult, în extras apar toate litigiile ce au fost notate în Cartea funciară cu privire la imobil.
Abia în momentul în care extrasul de informare obținut nu prezintă niciun fel de suspiciuni, urmează să consulți portalul instanțelor de judecată – după numele proprietarului imobilului teren și construcție –, pentru a constata că într-adevăr nu există litigii cu privire la apartamentul, respectiv construcția unde acesta se află sau terenul în discuție.
Un alt demers firesc ce trebuie urmat este obținerea din partea dezvoltatorului imobiliar a tuturor documentelor ce au stat la baza edificării construcției, precum certificatul de urbanism, autorizația de construire, proces-verbal de recepție a lucrărilor și alte asemenea. Pentru o ușoară parcurgere a conținutului documentelor și o interpretare corectă, este recomandat să apelezi la un avocat.
Odată constatată legalitatea documentelor, urmează acțiunile de asigurare că ceea ce s-a discutat cu dezvoltatorul imobiliar este trecut în contract.
Avocat drept civil: Nu de puține ori, se întâmplă ca după achiziționarea noii locuințe să se constate calitatea slabă a materialelor, a manoperei, sau mai mult decât atât, a construcției în ansamblul său.
Concret, trebuie să definești în antecontract structura exactă a viitoarei instalații de electricitate, a celei sanitare, precum și materialele din care acesta sunt realizate. Urmând același raționament, trebuie specificate în mod expres obiectele ce vor fi încastrate în construcție, precum parchet, gresie ori faianță, modelul cablurilor, cel a prizelor sau întrerupătoarelor, precum și obiectele sanitare cum sunt bateria de la lavoar și cea de la cadă.
Orice eventuale nemulțumiri apărute ulterior semnării, nu pot justifica pretențiile tale avute cu ceva timp în urmă.
Clauzele cu privire la administrarea viitoare a construcției în care se află apartamentul, cele cu privire la branșamente, situația nefinalizării construcției la termenul convenit, modificarea înfățișării aspectului exterior al blocului, sunt doar câteva dintre aspectele la care trebuie să fii atent atunci când citești antecontractul și contractul de vânzare.
Prin urmare, cu toată nerăbdarea specifică momentului achiziționării unei noi locuințe, se impune să știi că decizia trebuie să fie una înțeleaptă, iar pentru asta este nevoie de o documentare temeinică anterior semnării oricăror documente.