Cum te manipulează cazinourile?

Author: Ana Filip
Actualizat: 21 apr 2023, 16:09

Subtil și inteligent, pentru că altfel nu ar reuși acest lucru cu brio, chiar și după zeci de ani de existență. Mulți jucători sunt prinși iremediabil în acest miraj. Cu toate că anumiți clienți conștientizează cu adevărat pericolul și riscurile la care se expun, cazinourile sunt prea puțin afectate ca să conteze cu adevărat. 

Pentru a te ajuta să înțelegi pe deplin totul, am decis ca în rândurile de mai jos să analizăm în profunzime toate tertipurile cazinourilor stradale, dar și tehnicile folosite de un casino online.

Care sunt strategiile de manipulare utilizate de cazinouri?

  1. Strategiile cazinourilor stradale:
  • Mirosurile sau stimularea olfactivă
  • Lumini și muzică
  • Gratuitățile
  • Jetoane în loc de bani
  • Prezențe feminine foarte atrăgătoare
  1. Tehnicile cazinourilor online:
  • Analiza comportamentului de jucător
  • Promoțiile de tot felul și programul de fidelitate
  • Retrageri întârziate

Cum funcționează manipularea psihologică în cazinouri?

A venit momentul să descriem fiecare tehnică mai sus menționată! Să trecem la treabă!

Strategiile cazinourilor stradale

Referindu-ne la trucurile cazinourilor din offline, acestea sunt aplicate chiar înainte să treci pragul acestora. Nu ai cum să nu observi cazinoul, strălucește de la un kilometru, reclamele sunt animate și sume imense de bani sunt scoase în evidență. Exact ce nu ai tu suficient. Reclamele-ți spun că acolo poți găsi mai mult! O singură dată trebuie să intri ca să ai șanse mari să fii pierdut, pentru că ceea ce găsești înăuntru te va extazia, te va umple cu iluzii, te va schimba și te va face dependent. Atenție, asta doar dacă nu pleci de acasă cu un singur gând esențial. Distracția! Acesta trebuie să fie singurul țel al oricărui jucător în momentul în care decide să joace.

Mirosurile sau stimularea olfactivă

De obicei, când intri într-un cazino simți un parfum ambiental specific. Acesta nu e ales deloc la întâmplare, ci are ca scop, bineînțeles, stimularea olfactivă, pentru a te determina să rămâi la ei.

A fost realizat chiar și un studiu privind aromele folosite în cazinouri prin alegerea a trei zone. Una cu un parfum special, alta cu parfum obișnuit și una fără nicio aromă. În primul caz, utilizarea jocurilor a crescut cu aproximativ 45%, în timp ce în celelalte zone, cea cu parfum obișnuit, respectiv cea fără miros, nu s-a observat nicio diferență semnificativă în privința numărului de clienți sau a sumelor de bani jucate. De aici rezultă faptul că oameni devin, într-adevăr, mai deschiși și mai predispuși la a-și încerca norocul. E vorba de anumite asocieri mentale pe care subconștientul jucătorilor le produce în acele momente. Dat fiind faptul că regăsim aceste diferențe de reacții asociate cu anumite arome, de aici nu putem trage decât o simplă concluzie. Activitatea și mediul sunt la fel de importante și se îmbină.

Lumini și muzică

Mergem mai departe și continuăm cu stimularea auditivă și cea vizuală. Acestea joacă un rol la fel de important precum stimulenții ce se folosesc la nivel olfactiv. Dar cum funcționează mai precis?

Hai să începem cu vizualul. Cazinourile sunt izolate aproape în totalitate de ceea ce se întâmplă în exterior. Nici măcar nu contează dacă se situează în centrul orașului sau într-un loc foarte puțin populat. Important este ceea ce se întâmplă imediat după ce deschizi ușa cazinoului. Efectiv, ai impresia că te-ai teleportat într-o altă lume, iar tot ceea ce te înconjoară are legătură doar cu cazinoul și jocurile. Pe de altă parte, psihologii spun că lumina roșie și muzica rapidă împing jucătorii să ia decizii mai spontane. Nu există nici ferestre sau ceasuri pentru a fi constant la curent cu timpul petrecut înăuntru și astfel, jocul te devorează, șederea devine mai lungă și riscul de a pierde mai mulți bani e iminent.

Am decis să menționăm câte ceva și despre culorile utilziate în cazinouri. Cele mai frecvente culori utilizate în jocurile de noroc, online sau fizice, sunt galben, roșu și verdele. Acestea au cel mai mare impact asupra psihologiei umane, deci toate sunt folosite pentru a atrage atenția. Roșu transmite creierului uman un mesaj de oprire, așadar, de cele mai multe ori, e folosit pentru a te opri la un anumit slot, galbenul sporește acest efect, iar verdele transmite un mesaj de continuare a activității.

Un alt aspect foarte important e afișajul informațiilor importante de pe ecrane, precum jackpotul. În urma studiilor efectuate, cititorul are tendința de a începe să parcurgă textul din partea dreptă. Tocmai din acest motiv, toate informațiile importante apar în partea stângă. Efeectele sonore au și ele ceva special și așa cum am precizat în rândurile de mai sus, nimic nu e întâmplător nici în cazul acestora. Fiecare detaliu e foarte bine pus la punct. Începând cu toate sunetele produse de acele aparate, până la muzica ambientală, totul e conceput cu scop. Că tot am ajuns la muzică, ține cont de faptul că ritmul este foarte important. Cu cât este mai rapid, cu atât mai activi rămân clienții și sunt mai predispuși să-și continuie activitatea pentru cât mai mult timp posibil. 

Gratuitățile

Faptul că ești servit cu orice bătură dorești și uneori, chiar și cu mâncare, în unele cazinouri, nu poate decât să te facă să te simți apreciat. Și nu doar atât! Te alegi cu o iluzie foarte bine controlată de cazinouri. Poți ajunge să crezi că toată consumația pe care o faci, compensează pierderile, fapt ce te face să te simți, încă o dată în plus, mai bine.

Nu trebuie omis nici confortul pe care crezi că îl ai, fiindcă nici măcar nu trebuie să te deplasezi, totul fiind adus la tine. Și asta e tot o tactică foarte bine pusă la punct. Ideea e clară. Nu trebuie să ai vreun motiv să pleci de acolo, nici măcar să te ridici de pe scaun.

Chiar și momentele în care-ți sunt acordate băuturile sunt extrem de atent alese. În unele cazuri poți fi urmărit de un crupier sau un responsabil de bar. E instruit astfel încât să nu-și dezlipească ochii de la tine. Scopul e să-ți studieze comportamentul și valoarea sumei pe care ai jucat-o.

Metodele variază și sunt destul de multe, dar ideea e clară. Tu trebuie să rămâi cât mai mult timp posibil acolo.

Jetoane în loc de bani

Una dintre cele mai vechi tehnici, dacă nu chiar cea mai veche este schimbatul banilor cash în jetoane. Crezi că a fost pusă în practică doar pentru distracție sau pentru un plus de haz atribuit jocului? Evident că nu! Ideea este să uiți de bani. Nu e mai simplu să arunci cu jetoanele? Sigur că e mult mai lejer. Totul e psihologic.La fel funcționează și în cazul plății cu cardul în detrimentul banilor cash. Mulți dintre oameni au tendința să cheltuiască sume mai mari de bani atunci când aleg să facă plata cu cardul. E cu totul altceva când vezi banii plecând din propriul buzunar. Pe scurt, ești mult mai puțin afectat din punct de vedere emoțional atunci când pariezi cu jetoane.

Prezențe feminine foarte atrăgătoare

Dat fiind faptul că o majoritate covârșitoare a jucătorilor de cazino e reprezentată de bărbați, cazinourile apelează la tot felul de domnișoare atrăgătoare. E o altă tehnică de manipulare care merge foarte bine. Una este să te întâmpine și să te servească un bărbat și alta este să ai în fața ochilor o siluetă feminină care de multe ori este și destul de sumar îmbrăcată. Din nou, totul pentru ca acel loc să pară în ochii tăi un adevărat paradis.

Tehnicile cazinourilor online

Trucurile de atragere și menținere a jucătorilor sunt la fel de puternice ca și-n cele stradale. În online concurența a devenit una din ce în ce mai mare, așa că orice cazino a ajuns să folosească nenumărate strategii. Vom enumera și vom explica în cele ce urmează și principalele tehnici de manipulare pe care le folosesc cazinourile pe propriile platforme.

Analiza comportamentului de jucător

Cea mai nouă, dar și cea mai deșteaptă tehnică este cea care e pusă în practică cu ajutorul softurilor. Fără să ne pierdem prea mult în cuvinte, pentru a înțelege clar, vom fi foarte direcți. Orice mișcare pe care o faci pe platforma cazinoului online ales este monitorizată! De ce? În primul rând, vor să se asigure că toate ofertele, bonusurile și promoțiile pe care ți le vor recomanda pe viitor vor fi pe placul tău, sau cel puțin foarte apropiate de preferențile tale. În al doilea rând, în cazul în care consideri că ai găsit vreo metodă foarte inteligentă de a reuși să aduni câștiguri constante, fii sigur că fie vei fi restricționat, fie vei fi chiar exclus.

Promoțiile de tot felul și programul de fidelitate

Se leagă cu ceea ce am menționat deja mai sus, dar este mai mult de atât. Cazinourile au brevetat și un program VIP prin care reușesc să-și facă jucătorii să se simtă speciali și nu numai. Odată ajuns în acel program vei fi recompensat cu mult mai multe bonusuri și vei poți avea parte chiar și de oferte personalizate. Asta tot în scopul în care să te agațe, fără niciun dubiu.

Retrageri întârziate

Foarte inteligentă e și această tehnică. Cu greu vei găsi un cazino care să-ți trimită banii foarte rapid. Ai ocazia să anulezi retragerile efectuate pentru o bună perioadă de timp după ce ai ales să faci asta. Orice ca tu să ai șansa să te răzgândești și să joci din nou banii proaspăt câștigați.

Cum să te protejezi împotriva manipulării cazinourilor?

Considerăm că orice om e capabil să nu se lase păcălit de strategiile mai sus menționate și iată câteva sfaturi de bază pe care e esențial să le ai în vedere:

  • Asumă-ți din start că banii pe care-i mizezi sunt pierduți.
  • Alege să te joci pentru distracție, nu pentru a face profit.
  • Ține cont de tehnicile de manipulare folosite de cazinouri, acceptă-le și acționează în consecință, deci nu te lăsa păcălit.
  • Fă-ți un buget lunar de cheltuială și respectă-l fără abateri.
  • Nu pierde prea mult timp, orice e în exces, nu-i benefic.
  • Citește termenii și condițiile fiecărui cazino online la care alegi să joci.
  • Setează-ți o limită de buget pe site-ul cazinoului ca să fii sigur că nu depășești suma alocată acestor jocuri.
  • Dezactivează-ți notificările pentru mesaje promotionale.

Astea fiind spuse, sperăm că-ți vor fi de folos toate informațiile noi pe care ți le-am oferit și în cazul în care aveai deja ceva idei despre acest subiect, nu putem decât să ne bucurăm dacă ți-am întărit părerile prin cele scrise. Nu uita, distrează-te și atât!

 

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.