Cum te poate ajuta acum tehnologia sa te odihnesti mult mai bine?

Autor: Bianca Hriscu

Un somn de calitate este extrem de important pentru sanatatea organismului. Desi multi oameni isi neglijeaza adesea orele de odihna crezand ca au energia necesara pentru a face fata sarcinilor zilnice, pe termen lung privarea de somn are consecinte dezastruoase. Studiile arata ca sunt necesare 8 ore de odihna in fiecare noapte, iar nerespectarea acestui ritm poate conduce la afectiuni cardiace, obezitate, diabet, depresie, acumulare de kilograme in plus sau oboseala cronica. Tulburarile de somn pot fi cauzate de multi factori, insa vestea buna este ca anumite obiceiuri se pot corecta relativ usor, iar cu ajutorul tehnologiei putem dormi mult mai bine. Iata ce este de facut:

Imbunatateste calitatea aerului din dormitor

Aerul inchis din camera pentru odihna afecteaza negativ somnul, precum si performantele cognitive. Daca incaperea nu este aerisita si ventilata corespunzator, nivelul de dioxid de carbon creste pe parcursul noptii, iar creierul nu se poate oxigena in conditii optime. In acest sens, cea mai la indemana solutie o reprezinta instalarea unor aparate de aer conditionat in locuinta. Aceste dispozitive moderne sunt dotate cu tehnologie de ultima generatie, iar pe langa rolul lor de-a raci sau incalzi spatiul pentru a oferi o temperatura ideala de somn, curata, purifica si improspateaza aerul din dormitor.

Apeleaza la zgomotul alb

O boxa inteligenta, un player sau un smartphone pot fi unele dintre solutii care te pot ajuta sa te odihnesti mai bine. Multe studii au demonstrat ca zgomotul alb are un rol benefic asupra somnului si ajuta la anularea altor sunete din exterior. Practic, este vorba despre o combinatie a tuturor frecventelor de sunet, astfel ca sunt neutralizate alte zgomote deranjante si, in plus, este stimulata starea de somnolenta. Poti apela la aplicatii moderne ce includ surse de sunet alb, cum ar fi suieratul vantului, zgomotul ploii sau al unei ape curgatoare, sunetul aspiratorului ori al hotei sau chiar si videoclipuri ASMR, care te ajuta sa te relaxezi. De asemenea, tehnologia a evoluat foarte mult, astfel ca se gasesc chiar dispozitive speciale dotate cu aceasta functie, care asigura si setarea unui interval de timp pentru emiterea zgomotului alb.

Foloseste un „antrenor de somn”

In conditiile in care majoritatea medicilor vorbesc despre necesitatea unui somn de calitate si despre problema lipsei de odihna a generatiei actuale, au aparut diferite aparate care pot optimiza orele de somn. Este vorba despre dispozitive care sunt adevarati antrenori de somn, intrucat iti asculta respiratia, analizeaza mediul ambiental si iti urmaresc miscarile din timpul somnului. Aparatul se pune in apropierea patului sau chiar intre saltea si cadru si te poate ajuta sa intelegi mai bine modul in care trebuie sa te odihnesti.

Monitorizeaza orele de odihna

Absenta regulata de somn poate provoca tulburari grave in organism. Daca nu stii cu exactitate cum te comporti pe timpul noptii si cum sa-ti imbunatatesti calitatea somnului, afla ca exista gadget-uri care te pot ajuta sa dormi mai bine. De pilda, o bratara inteligenta conectata la telefon prin bluetooth iti poate monitoriza, printre altele, ritmul cardiac in perioadele de somn. Totodata, a doua zi poti vedea o schema detaliata a orelor de odihna, respectiv orele la care ai adormit si te-ai trezit, cat ai dormit profund si cat ai avut un somn usor sau cand te-ai trezit peste noapte. Masca audio pentru somn sau dispozitivele de adormire si monitorizare sunt, de asemenea, utile pentru a verifica orele de odihna si a te ajuta sa-ti imbunatatesti somnul.

Opteaza pentru un difuzor  de arome

Un difuzor cu uleiuri esentiale poate face minuni pentru somn. Uleiurile de lavanda si de menta sunt ideale pentru calmare, purificare, respiratie si relaxare. Exista dispozitive inteligente cu ultrasunete, care improspateaza aerul din camera pe tot parcursul noptii, astfel incat sa beneficiezi de-o odihna placuta.

Folosita corect, tehnologia te poate ajuta sa dormi mai mult si mai bine. Un somn odihnitor va fi intotdeauna urmat de o zi buna, dar este si necesar pentru un organism sanatos.