Cum te poti IMBOLNAVI in propria casa, in FIECARE ZI, si cine sunt cei mai afectati

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 28 feb 2017, 04:04

Fiecare dintre noi petrece aproape 90% din existenta in interiorul locuintei sau la locul de munca, motiv pentru care atmosfera incaperilor in care ne petrecem viata are un impact major asupra sanatatii noastre.

Multi romani se confrunta zilnic cu problema frigului din propriile locuinte. Principala cauza pentru care multe dintre casele din Romania nu sunt incalzite corespunzator tine de ineficienta sistemului de incalzire centrala si de neindeplinirea standardelor de eficienta energetica.

Cum ne afecteaza frigul din propriile case

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o temperatura minima in interior de 18 grade Celsius pentru adulti si de 21 de grade Celsius pentru copii.

Atunci cand disconfortul termic legat de temperaturile foarte scazute este accentuat (sub 16 grade Celsius), o serie intreaga de probleme de sanatate se accentueaza. Astfel, persoanele expuse timp indelungat la astfel de temperaturi sunt mult mai predispuse sa raceasca, sa contacteze forme severe de gripa si sa dezvolte bronsita si pneumonie.

La temperaturi mai mici de 12 grade Celsius, sangele tinde sa se ingroase, fapt ce genereaza o crestere a tensiunii arteriale si un risc ridicat de atac de cord sau de atac cerebral, deoarece inima depune un efort mai mare pentru a pompa sangele in organism.

Hipotermia este un pericol

Hipotermia este cauzata de expunerea indelungata la temperaturi foarte scazute, desi, in cazul organismelor slabite, aceasta se poate instala dupa doar cateva ore. Cele mai vulnerabile la hipotermie sunt persoanele care sufera de boli cronice si care nu se pot deplasa, conform eas.org.uk.

In plus, frigul din locuinte genereaza umiditate si mucegai, care pot activa o serie intreaga de reactii alergice si pot agrava si mai mult astmul si alte probleme respiratorii.

Ce au constatat britanicii

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In Marea Britanie, specialistii au constatat ca, atunci cand populatia se confrunta cu un val de inghet in timpul unei ierni blande, numarul atacurilor de cord creste cu o treime in decurs de doar doua zile.

Dupa cinci zile de temperaturi foarte scazute, creste numarul atacurilor cerebrale, iar dupa 12 zile, numarul bolilor respiratorii urca alarmant.

Ce pot face romanii pentru a-si incalzi locuintele

Cea mai la indemana metoda de a incalzi o locuinta este achizitionarea si folosirea unui calorifer electric de mare putere, insa dezavantajul este evident: factura la electricitate va fi astronomica.

Incalzirea eficienta a unei locuinte presupune o investitie financiara initiala, care va fi amortizata in cativa ani si va oferi un confort termic semnificativ sporit in casa.

Izolarea locuintei la interior este esentiala, iar temperaturile pot creste cu pana la 5 grade Celsius la acelasi consum de energie. Izolarea termica este una dintre cele mai simple lucrari de interior, iar pe internet se afla tot ce ai nevoie pentru o astfel de activitate.

O solutie putin mai costisitoare la inceput este instalarea unei centrale termice si schimbarea vechilor calorifere din fonta cu altele noi.

Cu toate acestea, si o astfel de investitie va fi amortizata in timp, iar locatarii se vor bucura de o temperatura optima constanta si sanatoasa.

 

Foto: Creative Commons