Boala infectioasa este cunoscuta la nivel general si sub numele de boala contagioasa sau transmisibila, rezultata de cele mai multe ori dintr-o infectie.
Studiile cercetatorilor au demonstrat ca unele infectii sunt usoare si deseori abia vizibile, dar altele sunt severe si pot pune viata in pericol; in timp ce o alta categorie vorbeste despre marea lor rezistenta la tratament.
Este important de subliniat ca infectia poate fi transmisa intr-o varietate de moduri!
Acestea includ contactul cu pielea, fluidele corporale, cu fecalele, particulele din aer si atingerea unui obiect de catre o persoana infestata. Modul in care se raspandeste o infectie si maniera in care efectul ei se rasfrange asupra organismului uman, depinde extraordinar de mult de tipul microbului contactat.
Ca atare, foarte multe sfaturi si indicatii vorbesc despre pastrarea viguroasa a sistemului imunitar. El este considerat drept o bariera eficienta impotriva agentilor infectiosi, acolo unde coloniile de agenti patogeni pot creste ingrijorator. Ele pot castiga lupta cu sistemul imunitar, iar in aceasta situatie infectiile devin nocive. Tocmai din acest motiv, medicamentele specifice utilizate pentru tratamentul infectiilor includ antibiotice, antivirale, antifungice, antiprotozoale si antihelmintice.
Tratamentul cu Azitromicina este indicat de catre medic atunci cand sunt depistate microorganisme sensibile. Iar in completare, trebuie amintit si faptul ca atunci cand se administreaza tratament de acest tip, trebuie sa se tina cont de rezistenta organismului.
NU uitati niciodata ca trebuie avute in vedere ghidurile oficiale privind prescrierea şi utilizarea corecta a medicamentelor antimicrobiene!
Ce masuri trebuie luate atunci cand organismul este amenintat?
In eventualitatea in care imunitatea este afectata si organismul este pus in primejdie, trebuie constientizat ca exista metode care pot reduce riscul de a obtine o infectie.
Acestea se refera la urmatoarele aspecte:
- spalarea mainilor in mod regulat si atentie constanta pentru o buna ingrijire personala
- evitarea persoanelor cu infectie, a multimilor sau a locurilor publice in care exista riscul de a contacta agenti patogeni
- informarea corecta si documentata
- vizita in cabinetul medicului la aparitia primelor simptome si mai ales inainte de a lua orice decizie de tratament
- asigurarea unei alimentatii bogate in vitamine, minerale si nutrienti, inclusiv evitarea anumitor produse care pot contine bacterii daunatoare
De pilda, in cazul unei infectii ale aparatului respirator, antibioticul este recomandat pentru reducerea transmiterii, daca este administrat in timp util de la instalare; dupa aceasta perioada, majoritatea oamenilor nu mai sunt infectiosi. Asadar, tratamentul antibiotic este putin probabil sa modifice evolutia clinica a bolii, daca nu este recomandat si administrat in primele zile de la contactarea infectiei.
In concluzie, nu trebuie omis nici faptul ca asistenta medicala oferita trebuie sa fie de buna calitate si sa aiba un standard inalt de igiena. Prin urmare, furnizarea serviciilor de sanatate este responsabila pentru dezvoltarea de practici care trebuie sa impiedice aparitia si raspandirea infectiilor asociate. Iar astazi, mai multe asociatii si organizatii devin responsabile pentru investigatiile bolilor umane infectioase si chiar pentru tulburarile sistemului imunitar.