Cum tratăm corect un ten cu pistrui?

Autor: Oana Picerea

Persoanele cu tenul pistruiat sunt deseori complimentate pentru aspectul aparte, inedit al chipului lor. De fapt, pistruii au ajuns să fie considerați chiar un accesoriu fashion foarte interesant! Aceste mici pete de pe față sau brațe sunt de multe ori moștenite genetic și apar mai ales la cei cu piele deschisă la culoare. Deși sunt inofensive pentru sănătate, pot fi accentuate de anumite tratamente hormonale sau de expunerea la soare, mai ales pe timpul verii, motiv pentru care necesită atenție sporită.

Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre cum tratăm un ten cu pistrui, pentru a reduce sau estompa înmulțirea lor.

Ce sunt pistruii și de ce apar?

Pistruii se prezintă sub formă de mici pete circulare de dimensiuni reduse, de culoare roșu deschis sau închis, ori chiar maronii. Deși sunt vizibili mai ales pe față, pot să apară și pe suprafața decolteului sau pe brațe.

Acest tip de pigmentare se datorează producției în exces de melanină, responsabilă de culoarea părului și a pielii, și care în organism are rol de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. 

De ce apar și se formează pistruii?

Deși în cele mai multe cazuri se moștenesc genetic, pistruii - sau efelidele - nu se vad pe față la naștere, ci sunt vizibili mai ales între 10-15 ani. Cu toate acestea, principalul factor de risc, și care accentuează formarea lor pe timp de vară este expunerea neadecvată la acțiunea razelor solare. 

Cum tratăm corect un ten cu pistrui

Deși un ten pistruiat are farmecul său, acest tip de pete pigmentare devin mai intense și mai vizibile vara, când pot fi mai deranjante. Există mai multe modalități prin care putem corecta această problemă estetică, mai exact să  atenuăm aspectul pistruilor și să ajutăm tenul să-și recapete uniformitatea. 

  • Folosind o cremă pentru depigmentare

O cremă pentru pistrui previne apariția petelor maronii sau roșietice de pe față, și ajută la atenuarea zonelor intens pigmentate. Acestea au în compoziție ingrediente speciale cu rol de decolorare, cum ar fi Vitaminele C sau B3. 

Acizii de tip AHA din fructe regăsiți în astfel de cosmetice au acțiune de peeling, iar împreună cu vitamina B3 au efect de decolorare și de atenuare a pistruilor. În plus, mineralele din compoziție ajută la neutralizarea radicalilor liberi generați de expunerea la radiațiile UV.

Astfel de produse se folosesc în cure de minim 6 săptămâni, perioadă în care nu se recomandă expunerea la soare. Prin urmare, toamna este un anotimp foarte bun pentru a începe un astfel de tratament.

  • Cu o cremă hidratantă de albire

Deșii tenul pistruiat este moștenit genetic, pistruii, petele pigmentare sau cele maronii pot fi accentuate în anumite condiții. Odată cu vârsta de exemplu, pentru pielea neuniformă, care se confruntă cu imperfecțiuni de acest fel poate fi folosită o cremă care favorizează depigmentarea și uniformizarea.

Astfel de produse care au efect de albire ajută la scăderea nivelului de melanină și diminuează reactivitatea celulelor la stres, având efecte pozitive asupra colorației și luminozității pielii. La fel cu cremele de depigmentare, aceste tratamente de decolorare a petelor și de albire a pielii se fac de preferință în anotimpurile cu mai puțin soare, respectiv toamna sau iarna.

  • Printr-o protecție UV adecvată

Protecția UV este importantă pentru oricine indiferent de anotimp, dar în cazul tenului cu pistrui aceasta este cu atât mai recomandată, dat fiind că petele maronii sau roșiatice devin mai accentuate datorită expunerii la soare, în special pe timp de vară. 

În cazul pielii pistruiate este necesară o protecție constantă, pe tot parcursul anului, cu creme sau loțiuni cu factor SPF de minim 15. Vara trebuie utilizate produse cu SPF 30 sau 50, iar fața ferită de soare cu ajutorul unei pălării. În plus, se recomandă îmbrăcăminte adecvată, preferabil din materiale cât mai naturale precum in sau bumbac. 

Deși nu reprezintă un pericol pentru sănătate, pistruii pot fi deranjanți din punct de vedere estetic, iar cu ajutorul tratamentelor menționate mai sus, aceștia pot fi corectați cu ușurință.