Cum trebuie să cureți și să întreții corect ferestrele termopan?

Author: Daniela Iliuta

Ai montat ferestre cu geamuri termopan în casa ta, căci îți dorești o locuință luminoasă, confortabilă, unde să te simți într-adevăr acasă. Bună alegere! Beneficiezi de cele mai noi tehnologii în materie de izolație, siguranță, protecție termică și solară. 

Dar, ca să te bucuri pe deplin de toate avantajele pe care ți le oferă aceste ferestre PVC, trebuie să le cureți și să le întreții corect. Iată care sunt principalele aspecte de care să ții cont pentru  ca ferestrele tale să fie ca noi cât mai mult timp:

Cum să cureți corect ferestre PVC

Acordă atenție fiecărei componente dintr-o fereastră cu geam termopan: profil PVC, sticlă termopan, elemente de feronerie, garnituri și mânere de închidere sau deschidere. 

Soluții pentru curățarea sticlei la ferestre PVC

Optează pentru soluții speciale pentru geamuri sau prepară chiar tu acasă o soluție din apă caldă și oțet, pe care o poți utiliza și la curățarea tâmplăriei. Folosește lavete din hârtie și evită lavetele textile, care lasă scame. În alegerea produselor de curățat și șters sticla, trebuie să se evite produsele abrazive, pentru a preveni zgarierea. Dacă se foloseste burete de vase, se recomandă ștergerea utilizând partea moale.

Soluții pentru curățarea ramelor la ferestre PVC

Te bucuri de tot confortul oferit de ferestre termopan de cea mai bună calitate, produse pe baza celor mai noi tehnologii. Așa că acordă atenția cuvenită curățirii eficiente a ramelor de ferestre, pentru că acestea sunt locurile unde praful, impuritățile, reziduurile chiar micile insecte acționează în permanență și pot reduce din eficiența în utilizarea ferestrelor.

Apelează la un aspirator special cu ajutorul căruia să ai acces în zonele cu probleme: colțuri, rame situate la înălțime, canturi, mânere sau garnituri. Cel mai bun este aspiratorul pentru geamuri care nu necesită cablarea la priză, fiind dotat cu acumulatori. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv folosește o pensulă de pictură, pentru îndepărtarea murdăriei adunate în interiorul profilelor PVC. Poți folosi, desigur, și aspiratorul obișnuit pentru a îndepărta praful, cu ajutorul periei pentru spații mici.

După ce ai eliminat murdăria de pe ramele ferestrelor trebuie să le cureți cu soluții speciale care să nu fie abrazive. Astfel eviți producerea unor urme inestetice, iar luciul suprafețelor de PVC rămâne intact. Este important să alegi termopane de calitate, pentru a beneficia de rame din materiale rezistente, care să aibă încă din fabricație caracteristici anti-zgâriere și antistatice.

Cum să întreții corect elementele de feronerie și garniturile de ferestre PVC

Întreținerea unor ferestre PVC nu înseamnă doar curățare și spălare,  necesită și activități periodice de verificare a elementelor de feronerie, tâmplărie PVC, garnituri și mânere, pentru a observa starea lor de funcționare și a remedia la timp eventuale defecțiuni.

Programează o astfel de inspecție la fiecare șase luni. Observă atent mecanismele de închidere și deschidere, poziția de rabatare, culisare și celelalte opțiuni pe care le au ferestrele termopan, astfel încât să îți dai seama dacă scârțâie, agață la închidere sau nu mai etanșează perfect și se simte curentul. Utilizează un ulei special pentru ungerea obiectelor de feronerie și verifică șuruburile de prindere. Verifică etanșeitatea ferestrei, ca să te asiguri că vei beneficia de același confort termic pe care ți-l dorești în locuință, indiferent de anotimp.

În concluzie, o revizie completă la capitolul feronerie și garnituri de ferestre cuprinde: verificare de aliniere a geamului cu tocul, verificare de închidere etanșă a geamului, reglaj de balamale pentru poziționare corectă, gresare feronerie și verificare  garnituri.

Ține cont de aceste recomandări în activitățile tale casnice și nu uita că trebuie să cureți și să întreții corect ferestrele termopan, ca să te bucuri cât mai multă vreme de avantajele pe care ți le oferă aceste dotări moderne și inovative.

 

 

Taguri: