Cum trebuie să îngrijim aluniţele vara? Există risc crescut de cancer?

Autor: Oana Picerea

Cum trebuie să îngrijim aluniţele vara și ce avem de făcut pentru a ne menține pielea sănătoasă? Acestea sunt cele mai importante întrebări, ale căror răspunsuri le vom afla de la medicii dermatologi.

Chiar dacă aţi stat sau nu recent la soare, este bine să urmăriţi și să trataţi aluniţele vara. A apărut vreuna nouă, vi se pare că s-a modificat forma alteia, este dureroasă sau pur şi simplu vi se pare altfel? Un simplu control dermatologic vă poate linişti, pentru că aluniţele au un potenţial malign deosebit de periculos, după cum ne arată medicii dermatologi de la Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București.

Relația dintre expunerea la soare și cancerul de piele

Deși riscul de cancer nu crește sezonier, arsura solară crește riscul de trasformare a unei alunițe și, implicit, neșansa de a face un cancer de piele. „Dacă vara ne expunem necontrolat la soare (intens și intermitent), chiar și în copilărie, avem risc ridicat de apariție a melanomului – cel mai nociv/vitrulent tip de cancer de piele – pentru tot restul vieții! Expunerea cronică și cumulativă la soare crește riscul de apariție a carcinoamelor. Prin urmare, vara avem voie să ne expunem dimineața, până în ora 10.00 și după amiaza, după orele 18.00, având grijă să folosim regulat creme/spray-uri cu factor de protecție maximal. Aplicăm cremele pe toată suprafața pielii, nu doar pe alunițe, din două în două ore și de fiecare dată când ieșim din apă (atunci când suntem la mare). De ce pe toată pielea? Pentru că melanomul poate apărea oriunde pe pielea noastră.”, explică Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București.



Cine sunt pacienții cu risc crescut de apariție a melanomului?

Vorbim despre persoanele care au peste 100 de nevi (alunițe) sau peste 50 de nevi displazici. Melanomul poate apărea oriunde pe pielea acestora, sub forma unei leziuni brun-negre, mici la început, uneori aproape imposibil de sesizat cu ochiul liber (la nivelul scalpului sau pe toracele posterior, spre ex.). De aceea controlul la medicul dermatolog este extrem de util, scanarea / harta dermatoscopică integrală, realizată anual în cabinetul de specialitate, fiind relevantă în acest sens.

De ce ne apar aluniţe noi pe piele?

Pe lângă arsurile solare, care joacă un rol important, cauzele sunt multiple:

  • trecerea anilor

  • pielea deschisă la culoare, persoanele cu păr roşcat

  • istoric familial de aluniţe atipice

  • efecte secundare ale diverselor medicamente

  • mutaţii genetice

  • expuneri la soare, arsuri solare, bronzare excesivă

Cauzele apariţiei aluniţelor la maturitate nu sunt pe deplin clarificate. Noile aluniţe pot fi sau nu maligne. Ce trebuie să reţinem este că arsurile solare din perioada copilăriei şi a adolescenţei pot avea urmări de-a lungul vieţii. Pentru că pot favoriza apariţia melanomului.”, avertizează Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic.

Când devin aluniţele suspecte?

- aluniţele sunt asimetrice

-au marginile neregulate

-depăşesc 5 mm în diametru

-schimbările de mai sus au apărut de-a lungul timpului

-posibile ulceraţii şi roşeaţă a aluniţelor

Aluniţele suspecte nu apar, de obicei, în zonele de pe corp ferite de soare. Cele mai obişnuite părţi în care apare melanomul, sunt, de exemplu, la femei, picioarele şi braţele.

Pacienții cu foarte multe alunițe și cu factori de risc trebuie evaluați anual de către medicul specialist. Pentru o examinare cât mai obiectivă și eficientă este necesară înregistrarea digitală dermatoscopică a acestora, pentru a avea date legate de orice modificări. Medicul dermatolog stabileşte, în urma consultului, necesitatea exciziei chirurgicale a unei aluniţe.

Cum îngrijim aluniţele vara? Cum ne menţinem o piele sănătoasă?

Fie că sunt din naştere sau căpătate de-a lungul vieţii, feriţi alunițele de factorii nocivi. Cum? Evitand expunerea la soare vara, în special în intervalele 10.00-18.00. Dr. Amalia Anghel: „Ne expunem la soare în orice moment, în orice anotimp, nu doar când mergem la plajă. Cel mai frecvent, cancerul de piele apare în piele sănătoasă, fără prezența obligatorie a aluniţelor.

Dacă indicația medicului dermatolog este de excizie, atunci trebuie să știți că alunițele papilomatoase pot fi excizate cu laserul doar atunci când avem un diagnostic clinic și dermatoscopic de leziune benignă. O dată tratate cu laserul, pentru a împiedica pigmentarea zonei tratate, avem o contraindicație de expunere la soare până la vindecarea completă (după ce cade crusta). Obligatoriu de folosit crema reparatoare cu factor de protecție 50.”. Din acest motiv, unii medici optează pentru îndepărtarea acestor alunițe doar în sezonul rece.

Dacă vorbim însă despre leziuni maligne, atunci vorbim despre cancer de piele, cel mai probabil despre melanom.

Melanomul: cancerul care se ascunde într-o aluniță

Am auzit de el, dar știm exact ce reprezintă? Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% dintre decesele cauzate de tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe, precum ochii, meningele, mucoasele (genitală, bucală etc), dar într-un procent mult mai mic.

Monitorizați alunițele!

Prezentarea pacientului în cabinetul unui medic specialist dermatolog reprezintă un prim pas necesar. Acesta va evalua clinic și dermatoscopic alunițele pentru a ridica sau infirma suspiciunea de melanom. Dr. Amalia Anghel: „În funcție de această evaluare, se va stabili dacă este necesară excizia chirugicală cu margini de siguranţă, pentru ca, ulterior, să fie realizat, obligatoriu, examenul histopatologic pentru confirmarea diagnosticului si a clasificării acestuia.

Evaluarea digitală dermatoscopică sau chiar Full Body Mapping (fotografiere standardizată a intregului corp, cu înregistrarea dermatoscopică a leziunilor suspecte) sunt necesare în special la pacienții cu factori de risc. Astfel, se pot realiza reevaluări clinice şi dermatoscopice obiective, în dinamică, ale aluniţelor, sau detecția de leziuni noi pe corp, apărute între timp, de la ultima evaluare.”.

Dacă doriți mai multe detalii: https://www.skin-med.ro/riscul-de-cancer-vara-se-pot-scoate-alunitele-in-sezonul-cald/