La data de 29 octombrie 2023, România va trece la ora de iarnă, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar soarele va fi prezent pe cer pentru mai puțin timp. Iată cum ne afectează trecerea la ora de iarnă, dar și cum putem trece mai ușor peste această schimbare.
Citește și: Ora de iarnă 2023: Data la care România dă ceasul înapoi
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
În luna octombrie, românii vor câștiga o oră de somn în plus datorită trecerii la ora de iarnă, însă această schimbare poate să ne afecteze sănătatea. Statele membre ale Uniunii Europene erau obligate să facă această schimbare a orei de două ori pe an pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală, însă de-a lungul anilor s-a discutat despre renunțarea la acest obicei.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta starea de sănătate, această schimbare venind alături de stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, stări ce ne pot afecta timp de două săptămâni după această trecere. Somnul ne este perturbat în perioada în care trecem la ora de iarnă deoarece oamenii au probleme în a se adapta să doarmă mai târziu, însă totuși să se trezească devreme.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Trecerea la ora de iarnă crește nivelul de cortizol, mai exact hormonul stresului, care atinge cele mai mici niveluri în timpul nopții și care are un nivel ridicat dimineața devreme, iar persoanele ce au probleme cardiovasculare trebuie să aibă grijă să nu fie surprinși de apariția accidentelor vasculare cerebrale.
Citește și: Lista rechizitelor necesare în clasa I. Prima zi de școală este pe 11 septembrie 2023
Cum să treci mai ușor peste schimbarea orei
În ultima duminică a lunii octombrie, românii trec la ora de iarnă, astfel încât să ne putem bucura de cât mai multe ore de lumină naturală, iar acestea sunt câteva recomandări pentru a trece mai ușor peste această perioadă stresantă pentru organism. Este important ca înainte și după ziua tranziției la ora de iarnă să dormim cel puțin șapte ore, astfel încât să stabilim o rutină pentru a ne ajuta organismul să se adapteze mai repede, relatează avantaje.ro .
Pentru a avea o rutină de somn reușită este recomandat ca în zilele de după trecerea la ora de iarnă să renunțăm la băuturile cu cofeină cu 4 până la 6 ore înainte de culcare, dar și la alcool. Este important să petrecem cât mai mult timp în aer liber în perioada în care are loc trecerea la ora de iarnă, dar și după aceasta.
Citește și: Veste bună pentru milioane de pensionari! Aceștia vor încasa sute de lei de la stat, în luna septembrie