Reprezentații Băncii Central Europeană monitorizează cu atenție tot ce se întâmplă în zona euro. Cum va evolua cursul valutar în 2023?
Cum a evoluat moneda Euro în primele luni din 2023?
Potrivit cursului valutar Euro a crescut cu aproape 5% în primul trimestru al anului 2023, datorită îmbunătățirii moderate a sentimentului economic în zona euro, precum și a unei potențiale încetiniri a ritmului de creștere a dobânzilor din parte Rezervei Federale a SUA în contextul crizei bancare.
Mai exact, în primul trimestru din 2023, BCE a surprins piețele cu o majorare a dobânzii cu 50 de puncte de bază, ignorând în mare măsură, potențialul impact al dobânzilor ridicate asupra sistemului bancar, ceea ce a dus la un salt puternic al euro în detrimentul Dolarului american și al Leului românesc (RON).
FED a venit cu venit cu o nouă majorare consecutivă, după ce criza bancară din SUA, care a zguduit piețele financiare în ultima perioadă, a declanșat speculații cu privire la o posibilă pauză în ciclul de creștere a dobânzilor.
În același timp Banca Națională a României a reușit să mențină ratele neschimbate pentru a doua oară, după nouă majorări consecutive, iar analiștii speculează că Banca Națională ar putea face o pauză și menține dobânda cheie la nivelul de 7% pentru tot parcursul anului 2023.
Creșterea economică este așteptată la 2,8%, în timp ce inflația ar trebui să încetinească până la 10% în cursul celui de-al doilea trimestru.Care sunt previziunile pentru cursul valutar pentru perioada următoare
Conform specialiștilor, euro va ajunge la 1,08 în 2023 față de dolar, în timp ce strategii FX de la Morgan Stanley și-au revizuit în scădere prognoza pentru sfârșitul anului 2023 pentru dolar, din cauza incertitudinilor legate de inflație.
În noua prognoză a Morgan Stanley, EUR/USD se situează la 1,15 la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă o revizuire în creștere față de previziunea anterioară de 1,08.Reprezentanții Bank of America (BoA) au o previziune mai optimistă privind cursul euro în 2023, care ar urma să se tranzacționeze la 1,10 la sfârșitul anului și la 1,15 în 2024 în raport cu dolarul american.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În prezent, ING estimează că EUR/USD este subevaluat cu cel puțin 5% în termeni reali.
Strategii consideră că T2 2023 s-ar putea dovedi a fi un trimestru puternic pentru EUR/USD, pe fondul așteptărilor că inflația de bază din SUA ar urma să scadă brusc.
T2 2023 ar trebui să fie, de asemenea, perioada în care trendul de redeschidere a Chinei să treacă la o nouă etapă de creștere.
Cursul de schimb al euro este previzionat la 1,10 în T2, la 1,12 în T3 și la 1,15 în T4.Citește și: Curs valutar BNR 25 aprilie 2023: Ce valoare a atins marți euro, dolarul, francul elvețian sau lira sterlină
Economiștii și strategii ING sunt de părere că euro va depăși nivelul de 5,00 lei și se va tranzacționa la 5,10 în trimestrul al treilea al acestui an, urmând să ajungă la nivelul de 5,25 până la sfârșitul anului 2024.
Este bine să vă documentați, înainte, pe cont propriu și să luați în considerare cele mai recente evoluții și știri de pe piață, analiza tehnică și fundamentală, precum și opinia experților înainte de a lua orice decizie de investiții.
Sursă: adevărul.ro