Cum va evolua vremea după ciclonul din weekend! Prognoza meteo pentru luna octombrie

Autor: Diana Ghita

Vremea va fi schimbătoare, după ciclon

Sursa: Pexels.com

Ciclonul Ashley este așteptat să lovească România la sfârșitul săptămânii. Acesta va veni cu ploi torențiale și o scădere bruscă a temperaturilor.

Meteorologii estimează că precipitațiile vor atinge până la 100 de litri pe metru pătrat, iar temperaturile, care vineri, 27 septembrie, ating 34 de grade, vor coborî la 15 grade în regiunile intracarpatice. Vremea rece va domina întreaga săptămână viitoare, însă ulterior, temperaturile se vor menține peste media normală pentru această perioadă, conform prognozelor emise pentru următoarele patru săptămâni.

În acest weekend România va fi lovită de ciclonul Ashley

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) urmează să emită o alertă generală, care va viza, inițial, vestul și nord-vestul țării, unde sunt anticipate furtuni puternice și instabilitate atmosferică severă. Elena Mateescu, directoarea ANM, a declarat joi că România va fi afectată de un ciclon care va genera fenomene meteo extreme, inclusiv vânt puternic și precipitații abundente, cu risc de inundații.

Cele mai mari cantități de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat le așteptăm – așa cum arată datele de azi (n.r.

joi)– în Oltenia, Muntenia, Carpații Meridionali și de Curbură.(...) Fie dublăm avertizarea cu un cod roșu de tip nowcasting, fie emitem avertizare de cod roșu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia în mod deosebit și zona Carpaților Meridionali și de Curbură”, 
a transmis Elena Mateescu pe 26 septembrie, într-o conferință a Guvernului României.

Citește și: Viitura de pe Dunăre și ciclonul Ashley vor lovi România în același timp! Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău: „Există niște puncte critice”

Prognoza meteo pentru perioada 30 septembrie – 28 octombrie oferă o imagine detaliată asupra evoluției condițiilor meteorologice. Spre exemplu, în săptămâna 30 septembrie – 07 octombrie temperaturile vor fi ușor sub valorile obișnuite în regiunile vestice și nord-vestice, în timp ce în restul țării vor fi apropiate de media normală.

Ploile vor fi mai frecvente în sud, est și în anumite părți din centru, în timp ce în vest și nord-vest, cantitățile de precipitații vor fi mai reduse.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul suprem. Mulți prieteni la început s-au bucurat, pe urmă n-au înțeles.”

Cum va fi vremea pe parcursul lunii octombrie

În cursul săptămânii 07-14 octombrie temperaturile vor fi peste media specifică perioadei în toate regiunile, cu precipitații normale pentru această perioadă, în mare parte din țară. Săptămâna 14-21 octombrie va fi, și ea, una călduroasă, întrucât se vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite în toate zonele, în timp ce regimul pluviometric va depăși ușor valorile normale în sud-vest, centru și nord-est.

Restul regiunilor vor avea precipitații conforme cu normele perioadei.

În săptămâna 21-28 octombrie valorile termice vor fi apropiate de cele specifice perioadei calendaristice, la nivel național, iar cantitățile de precipitații vor fi în jurul celor normale.

Citește și: Vremea se răcește brusc în România! Temperaturile vor scădea drastic în următoarele zile. Avertismentul meteorologilor

Această perioadă de instabilitate accentuată, cu ploi abundente și scăderi bruște de temperatură, ridică preocupări privind riscul de inundații, în special în prima parte a lunii, întrucât, pe lângă ciclonul Ashley, în România urmează să vină viiturile de pe Dunăre. Până în prezent, acestea au făcut ravagii în țările din amonte.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.