Simona Bucura Oprescu afirmă că prin adoptarea legii s-a eliminat un jalon din PNRR și s-a onorat promisiunea făcută atât cetățenilor români, cât și Comisiei Europene.
Ministrul Muncii susține că Românii vor avea parte de două majorări
Românii vor înregistra creșteri ale pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024 și ulterior, din septembrie 2024. Ministrul actual al Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirmă că au fost îndeplinite obiectivele impuse de către Comisia Europeană.
Camera Deputaților a adoptat, în urmă cu două zile, noua lege a pensiilor publice, fiind for decizional în acest sens. În consecință, Comisia Europeană a aprobat marți modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), în valoare de 28,5 miliarde de euro.
Totodată, Simona Bucura-Oprescu a discutat despre posibilitatea ca perioada de creștere a copilului, adică concediul maternal de doi ani, să fie recunoscută drept perioadă contributivă în viitor și să fie luată în considerare la calculul pensiei.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Noua lege a pensiilor vine ca o formă de respect pentru români
„Una dintre condițiile pe care Comisia Europeană ne-a impus-o a fost ca noua lege a sistemului public de pensii să fie adoptată de forul decizional până pe 20 noiembrie, ieri a fost
Citește și: Noua lege a pensiilor a fost adoptată. Cum se vor aplica sporurile de vechime
Simona Bucura Oprescu a comunicat că, de acum înainte, pensiile vor beneficia de majorări anuale în luna ianuarie. Aceasta a subliniat că, în trecut, au existat ani în care majorările au avut loc și în luna septembrie, însă acum, românii au garanția că acestea se vor produce în ianuarie.
Ministerul Muncii a explicat că, în septembrie, vor fi virate în conturile pensionarilor sumele rezultate din recalculările efectuate, rezolvând astfel inechitățile. Noua formulă de calcul ține cont de punctele contributive, iar pentru cei cu peste 25 de ani de stagiu de cotizare și pentru perioadele de armată, facultate și masterat se adaugă un element suplimentar pentru stabilitatea în muncă. Ministerul Muncii a precizat că se iau în considerare și perioadele de concediu de maternitate ca stagiu contributiv, potrivit româniatv.net.