Cum va fi vremea de Sf. Nicolae 2024: Meteorologii ANM anunță lapoviță, ninsori și viscol. Care este prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Autor: Cristina Mocanu

Cum va fi vremea de Sf. Nicolae 2024

Sursa: pexels.com

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

Sfântul Nicolae 2024 vine cu vreme autentică de iarnă, mai ales în zonele montane. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru perioada 2 – 30 decembrie 2024, iar specialiștii anunță temperaturi apropiate de normele perioadei, dar și precipitații mixte și viscol la altitudini mari. În cele ce urmează, vă prezentăm detalii despre prognoza meteo pentru această perioadă și despre condițiile specifice de Sf. Nicolae.

Prognoza meteo pentru săptămâna 2-9 decembrie 2024

Săptămâna care include ziua de Sfântul Nicolae va fi caracterizată de temperaturi mai scăzute decât media acestei perioade în cea mai mare parte a țării, mai ales în zonele montane.

- Temperaturi maxime: 2-9°C în regiunile joase, iar la munte vor fi mult mai scăzute.

- Temperaturi minime: Între -6°C și 2°C, cu valori sub -10°C în depresiunile montane.

Precipitații: În sud și sud-est sunt posibile ploi izolate. În zonele montane predomină lapovița și ninsorile, iar viscolul va însoți depunerile de zăpadă, ceea ce va face condițiile de drum dificile.

Citește și: Vine frigul în România! Meteorologii au anunțat ce temperaturi se vor înregistra în următoarele patru săptămâni

Vremea de Sfântul Nicolae (6 decembrie):

De Sfântul Nicolae, cerul va fi mai mult noros, cu șanse de precipitații slabe în sud-est și sud-vest. La munte, ninsorile vor predomina, iar stratul de zăpadă va continua să se depună, mai ales la altitudini mari. Temperaturile vor fi ușor negative dimineața, dar vor urca până la 5-7°C în zonele joase în timpul zilei.

Prognoza meteo pentru 9-16 decembrie 2024

În a doua săptămână a lunii decembrie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de normele climatologice pentru această perioadă.

Precipitațiile vor fi în general normale, cu un ușor excedent în regiunile sudice și sud-estice. În zonele de munte, ninsoarea va rămâne predominantă, iar stratul de zăpadă deja format va continua să crească.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

- Temperaturi: Valorile diurne vor fi ușor pozitive în zonele joase, dar diminețile vor rămâne reci, mai ales în depresiunile montane.

- Precipitații: Lapoviță și ninsoare la altitudini mai mari, ploi slabe în zonele de câmpie din sud și sud-est.

Prognoza meteo pentru 16-23 decembrie 2024

Această perioadă va fi caracterizată de temperaturi și precipitații normale pentru mijlocul lunii decembrie.

Iarna își va păstra caracterul stabil, fără fenomene extreme. Ninsorile vor continua să fie predominante la munte, în timp ce în zonele joase se pot înregistra episoade de lapoviță sau ploi.

- Temperaturi medii: Apropiate de normele climatologice, cu maxime ușor pozitive în zonele joase.

- Precipitații: Predominant sub formă de ninsoare la altitudini mai mari și ploi slabe în rest.

Prognoza meteo pentru 23-30 decembrie 2024

Săptămâna Crăciunului aduce o vreme stabilă, cu temperaturi apropiate de cele normale pentru sfârșitul lunii decembrie. În regiunile montane, stratul de zăpadă va fi consistent, iar la altitudini mai mici sunt posibile precipitații mixte.

- Temperaturi: Valorile vor rămâne apropiate de normele climatologice, cu maxime ușor pozitive în zonele joase.

- Precipitații: Ninsori la munte, iar în sud și sud-est ploi sau lapoviță.

Citește și: Prognoza meteo pentru perioada 25 noiembrie – 8 decembrie 2024: Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea de Sf. Andrei și de Ziua Națională a României

Recomandări pentru luna decembrie

Pentru zonele montane:

Dacă planificați drumeții sau vacanțe la munte, asigurați-vă că sunteți echipați corespunzător. Viscolul și stratul proaspăt de zăpadă pot face condițiile periculoase.

În zonele joase:

Chiar dacă precipitațiile vor fi reduse, temperaturile scăzute pot duce la formarea poleiului. Este recomandată prudență pe șosele, mai ales în diminețile reci.

Pentru șoferi:

Verificați echiparea de iarnă a autoturismului, inclusiv lanțurile pentru zăpadă, în special dacă intenționați să călătoriți în zone montane.

Sfântul Nicolae 2024 promite o vreme rece, cu ninsori și viscol la munte și temperaturi scăzute în toată țara. Indiferent unde sărbătoriți această zi, fiți pregătiți pentru condiții de iarnă autentice. Verificați periodic prognoza meteo pentru a rămâne în siguranță!