Cum va fi vremea in luna decembrie: meteorologii au facut anuntul! Uite cand vine iarna si cat de frig va fi

Autor: B.M.
Actualizat: 29 nov 2017, 11:54

Luna decembrie se apropie cu pasi repezi si anunta debutul unei ierni serioase.

Administratia Nationala de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada care urmeaza.

In luna decembrie, temperatura medie lunara va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborate in regiunile centrale si nord-estice, dar si mai ridicate in sud-est.

Masuratorile de specialitate releva o medie multianuala lunara pentru prima luna de iarna de — 0,8 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010.

In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura intre – 5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova, intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Crisana, intre -2 si 1 grad Celsius, in Oltenia si Muntenia, iar in Dobrogea, intre zero si trei grade Celsius.

De asemenea, precipitatiile totale in luna decembrie vor fi, local, excedentare in regiunile centrale, estice si sud-estice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului.

Media multianuala a precipitatiilor pentru luna decembrie este stabilita la 44,8 litri/metru patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 92 l/mp) si Banat si Crisana (pana la 70 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea si Moldova (pana la 40 l/mp).

 

Taguri:

Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.