Cum va fi vremea in Romania in urmatoarele luni. Trebuie sa ne pregatim de pe acum

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 23 aug 2021, 18:45

Vremea ne rezerva surprize in urmatoarele luni si cu totii trebuie sa fim pregatiţi pentru ele. Toamna a inceput cu o vreme foarte schimbatoare si cu temperaturi care trec de la o extrema la cealalta si cu astfel de schimbari ne vom confrunta si in perioada urmatoare.

Iata ce spun meterorologii despre starea vremii din urmatoarea perioada:

Octombrie va fi o luna calduroasa

A doua luna de toamna vine cu temperaturi mai prietenoase. Dupa ce septembrie ne-a adus zile friguroase, in octombrie vremea este mai blanda. Potrivit datelor transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decat ar fi normal in aceasta perioada in majoritatea regiunilor din tara.

Doar local, in regiunile nordice, centrale si vestice se vor inregistra valori apropiate de media climatologica obisnuita pentru luna octombrie.

In Banat vor fi temperaturi cuprinse intre 10 si 13 grade Celsius, in Crisana 10-11 grade, in Maramures 9-10 grade, in Transilvania 6-10 grade, in Oltenia 8-12 grade, in Muntenia 9-12 grade, in Dobrogea 11-14 grade, in Moldova 5-12 grade.

In ceea ce priveste precipitatiile, zona cu cele mai putine va fi Dobrogea, unde se vor inregistra intre 19 si 41 de litri pe metru patrat.

In schimb, in Maramures vor fi intre 39 si 68 de litri pe metru patrat. Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norma in sud-estul si local in sudul tarii, iar in restul teritoriului  vor fi in cantitati putin peste normal.

Noiembrie friguros pentru transilvaneni si moldoveni

In ultima luna de toamna temperatura va fi normala pentru perioada respectiva. In unele  zile se vor inregistra valori peste normal, iar cel mai frig va fi in Transilvania si in Moldova.

Banatenii vor avea parte de temperaturi situate intre 4 si 7 grade, locuitorii din Crisana 4-6 grade, cei din Maramures 3-5 grade, Transilvanenii 0-5 grade. In oltenia vor fi intre 2 si 6 grade, in Muntenia 3-6 grade, in Dobrogea 5-8 grade, iar in Moldova 0-5 grade.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Este momentul potrivit pentru a ne pregati de

vremea friguroasa si de precipitatii specifice anotimpului de iarna. Dintr-o gospodarie ca la carte, mai ales una dintr-o zona rurala, nu ar trebui sub nicio forma sa lipseasca o astfel de freza de zapada, pentru a evita orice fel de surprize neplacute. Si pentru cei care stau in orase sunt foarte utile, mai ales dupa un viscol care blocheaza tot in calea lui, si mai ales pentru ca sunt atat de avantajoase ca pret.

In ceea ce priveste precipitatiile, zona in care vor fi la cotele cele mai ridicate va fi Oltenia cu 39-81 de litri pe metru patrat. Si in celelalte regiuni ale tarii cantitatile vor fi peste media multianuala de pana acum. In Maramures se vor inregistra si 77 de litri pe metru patrat, iar in Crisana pana la 63 de litri pe metru patrat. Cele mai putine precipitatii vor fi in Moldova, intre 23 si 36 de litri pe metru patrat.

In decembrie, maramuresenii vor avea parte de cantitati mari de precipitatii

Luna sarbatorilor vine cu multe precipitatii pentru cei care locuiesc in Maramures, dar si pentru cei din Oltenia. Media multianuala lunara este de 44,8 litri pe metru patrat, iar in aceste doua regiuni cantitatile vor fi aproape duble. In schimb, in Dobrogea cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse intre 20 si 40 de litri pe metru patrat, in Moldova intre 24 si 40 de litri pe metru patrat, in Banat intre 45 si 70 de litri, in Muntenia intre 28 si 55.

In ceea ce priveste temperaturile, in Dobrogea va fi cel mai cald, cu valori cuprinse intre 0 si 3 grade Celsius. Cel mai frig va fi in Moldova si in Transilvania, regiuni unde temperatura se va situa intre -5 si 0 grade Celsius.

Sursa foto: Danilovski/ Shutterstock.com

 

Taguri: