Cum vă puteți calcula pensia în funcție de venitul pe care îl aveți? Formula oferită de Ministerul Muncii

Author: Bianca Vidoi

Metoda prin care vă puteți calcula pensia din anul 2024

Sursa: Pexels.com

Ministerul Muncii a publicat modul în care românii își pot calcula singuri pensia pe care o vor avea, în funcție de venitul pe care îl au.

Fiecare lună de muncă este importantă, iar pentru a îi ajuta pe români, Ministerul Muncii a prezentat cum se poate calcula numărul de puncte de pensie după fiecare lună de muncă, calcul ce poate fi făcut după luna septembrie a anului 2023, când va intra în vigoare Legea nr. 360/2023. 

Cum poți calcula câte puncte de pensie primești după fiecare lună de venit

Pentru a calcula punctajul lunar trebuie să ne raportăm la venitul brut lunar, însă putem să calculăm și cu ajutorul venitului lunar asigurat, din care este calculată și contribuția de asigurări sociale, „la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv”, după cum arată Ministerul Muncii pe pagina de Facebook

Pentru a putea calcula punctajul lunar este important să știm care este câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea acestuia este de 6.789

de lei. Ministerul Muncii a oferit și un exemplu pentru a înțelege cum se realizează calculul, iar în salariul brut pentru care este făcut calculul este de 6.991 de lei, în jurul a 4.000 de lei net.

Primul pas pe care trebuie să îl realizați este să împărțiți salariul brut la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, astfel veți avea 1,02978 de puncte pe luna respectivă.

Este important să păstrăm primele cinci zecimale pentru realizarea calculului. După ce vedem care este numărul de puncte lunare este momentul să le adunăm după care să le împărțim la cele 12 luni ale anului, de unde rezultă un punctaj anual.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de români trăiesc cu pensia minimă

Punctajele anuale se adună, după care suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care urmează să fie de 81 de lei începând cu anul 2024. Pentru o persoană ce a muncit timp de 35 de ani, ce a avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pensia brută de 2.835 de lei.  

Numărului total de puncte i se vor adăuga și punctele de stabilitate pentru persoanele ce au muncit peste 25 de ani din viață, mai exact 0,5 puncte pentru persoanele cu 26-30 de

ani de muncă și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. Pentru exemplul menționat mai sus vom avea 6,25 puncte de stabilitate, mai exact 506,25 lei la pensie, de unde rezultă un venit lunar brut de 3.342 lei, ce după impozitare o să ajungă la 3.208 lei. 

Ce sunt punctele de stabilitate?

Punctele de stabilitate vin în ajutorul persoanelor ce au peste 25 de ani de vechime în muncă, iar în funcție de perioada de cotizare, punctele sunt stabilite diferit.

Persoanele ce au muncit între 26 și 30 de ani vor avea 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an, iar pentru persoanele ce au lucrat între 30 și 35 de ani vor avea 0,75 de puncte. Românii ce au muncit peste 35 de ani vor primi un punct pe an. 

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a declarat ministrul Muncii, potrivit playtech.ro.