Cum vă puteți reduce costurile deplasărilor urbane?

Author: Diana Tilă

 

Costurile de deplasare reprezintă pentru mulți oameni o adevărată povară financiară, iar căutarea unor soluții pentru reducerea acestora a devenit o prioritate pentru multe persoane în zilele noastre.

Analizarea avantajelor și dezavantajelor tuturor mijloacelor de deplasare care ar putea fi folosite pentru călătoriile urbane ar putea fi un prim pas. Atunci când vă alegeți unul sau mai multe mijloace de deplasare este important să aveți în vedere și clima, dar și infrastructura și starea acesteia din zonele unde vă deplasați, deoarece acești factori pot influența semnificativ costul, eficiența, siguranța, și confortul călătoriilor.

Folosirea unui singur mijloc de transport pentru deplasările urbane poate să nu fie întotdeauna cea mai eficientă soluție, așadar, luați în considerare și diversificarea opțiunilor de transport, deoarece, în anumite situații, un mix de mijloace de transport vă poate aduce numeroase beneficii, atât din privința costurilor cât și din cea a timpului petrecut în trafic, și nu numai.

Ar trebui să acordați o importanță deosebită planificării deplasărilor, atunci când este posibil, pentru că, în unele cazuri, o bună planificare vă poate ajuta să economisiți bani, timp, energie și poate chiar mai mult.

Oamenii își aleg mijlocul de transport în funcție de diferite criterii, iar foarte mulți dintre aceștia sunt obijnuiți să folosească frecvent pentru deplasările lor urbane autoturismele, chiar dacă utilizarea acestora presupune adesea cheltuieli semnificative și mult timp petrecut în trafic. În căutarea unor mijloace de deplasare mai economice și mai eficiente decât autoturismele, mulți șoferi își îndreaptă atenția către scutere.

Costul de achiziție al unui scuter nou este probabil în majoritatea cazurilor mai mic decât costul achiziției unui autoturism nou, poate și din acest motiv scuterele sunt preferate de un număr mare de persoane. Scuterele se regăsesc într-o varietate de modele, există și scutere cu motoare mici, de putere redusă, dar și scutere cu motoare mari și puternice care pot accelera rapid și atinge viteze destul de mari. Deși există în continuare și modele simple, pe piață pot fi întâlnite și variante complexe care au un nivel ridicat de performanțe. Pentru unele persoane poate părea surprinzător, dar anumite scutere au dotări precum sistem de control al tracțiunii, manșoane încălzite electric, Keyless, iluminare LED, parbriz cu reglaj electric și chiar cruise control.

Separat de costul de achiziție, mulți oameni pun accent deosebit și pe costurile de utilizare ale vehiculului pe care intenționează să și-l achiziționeze. Sunt multe aspecte ce pot fi comparate atunci când vine vorba despre costurile de utilizare ale unui scuter și cele ale unui autoturism, de la cosumul de combustibil sau electricitate (după caz), costul reviziilor, costul anvelopelor și multe altele. Mulți oameni consideră că scuterele, în general, tind să aibă costuri de utilizare considerabil mai mici decât autoturismele, mai ales atunci când sunt folosite pentru deplasări în zone urbane aglomerate.

Scuterele sunt cunoscute pentru eficiența lor în traficul urban aglomerat, acestea permițându-le adesea utilizatorilor să se strecoare prin aglomerație și să ajungă la destinație mai rapid decât dacă ar fi folosit un autoturism. Scuterele sunt îndrăgite de mulți utilizatori și pentru lejeritatea cu care pot fi parcate dar și pentru ușurința găsirii locurilor de parcare pentru acestea.

Sunt multe motive pentru care scuterele sunt apreciate de un număr mare de utilizatori, și chiar dacă trecerea de la un autoturism la un scuter poate fi dificilă uneori, avantajele aduse de această schimbare pot fi considerabile în multe situații.

Reducerea costurilor de deplasare nu este întotdeauna simplă, și presupune uneori ieșirea din zona de confort. Cunoașterea avantajelor și dezavantajelor mijloacelor de transport urbane, folosirea eficientă a unui mix de mijloace de transport, precum și o bună planificare pot contribui, în multe cazuri, într-o proporție semnificativă la reducerea costurilor deplasărilor urbane dar și la eficientizarea timpului petrecut în trafic, iar beneficiile uneori pot merge mai departe de atât.