Cum va schimba Inteligența Artificială Generativă știrile si cărțile?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 dec 2023, 04:15

Microsoft tocmai a anunțat că va introduce inteligența artificială generativă în Windows 11, dar suntem încă la începutul schimbărilor!

Sursa: PixaBay

Microsoft tocmai a anunțat că va introduce inteligența artificială generativă în Windows 11, dar suntem încă la începutul schimbărilor!

Microsoft tocmai a anunțat că va introduce inteligența artificială generativă în Windows 11, dar suntem încă la începutul schimbărilor pe care le va aduce accesul la această tehnologie.
Unele locuri de muncă vor deveni mai ușoare, altele mai valoroase, iar multe vor deveni învechite. Indiferent de ceea ce faceți pentru a vă câștiga existența, există o mare probabilitate ca AI, în special AI generativă, să aibă un impact semnificativ atât asupra a ceea ce faceți, cât și asupra modului în care o faceți.


Astfel de schimbări creează oportunități extraordinare și amenințări uriașe. Vor exista riscuri asociate cu trecerea la această tehnologie prea devreme sau prea târziu. La fel ca și introducerea computerelor, AI generativă este un multiplicator de forță, ceea ce înseamnă că cei care știu cum să o folosească în mod eficient vor avea o valoare din ce în ce mai mare, iar cei care nu vor ști nu vor putea concura.

Să ne uităm la două domenii care vor fi schimbate dramatic de afluxul de IA generativă, unele potențial în rău.

Știri

Problema cu știrile este dublă. În primul rând, inteligența artificială generativă poate scrie articole de știri, dar o va face folosind informațiile pe care le poate accesa. Pe măsură ce populația de reporteri profesioniști de știri va scădea, conținutul provenit de la cetățeni va crește în procente relative, iar acest conținut s-a dovedit relativ nesigur în timp.


Inteligența artificială nu poate merge încă pe teren pentru a asista la evenimente; ea doar interpretează sau repetă ceea ce au observat alții. Este un instrument folosit cel mai bine pentru a da mai multă forță unei povești sau pentru a o face mai ușor de citit, dar poate, de asemenea, să creeze povești, iar aici devine o problemă cea de-a doua chestiune. Cred că acest aspect poate fi abordat în mod algoritmic, dar dacă motivația este reprezentată de venituri și nu de acuratețe, tendința, despre care unii ar spune că este deja îngrijorătoare, s-ar putea agrava.

A doua problemă legată de știri este că AI va avea un rol din ce în ce mai important în jurnalism. Cu toate acestea, AI-ul va prioritiza probabil traficul pe site și va încerca să mulțumească utilizatorii, la fel cum ați văzut cum feed-urile de pe rețelele de socializare sunt modificate pentru a vă menține interesul. Poveștile despre care ar putea fi necesar să știți ar putea ceda locul poveștilor care vă plac mai mult, deoarece AI, în încercarea de a vă face fericiți, creează povești pentru a alimenta fericirea, indiferent de validitatea acestor povești.

Ca să fim corecți, nicio organizație de știri nu va supraviețui dacă are un conținut pe care oamenii nu vor să îl vadă. Cu toate acestea, asigurarea faptului că acest pivot nu divorțează din ce în ce mai mult utilizatorii de realitate va fi o provocare. Așa cum a sugerat într-o carte din 2016 a lui Lance Elliott, soluția ar putea fi un "Înger păzitor al inteligenței artificiale" care să se asigure că interesele dumneavoastră sunt întotdeauna protejate.
Ideea îngerului păzitor al IA a fost propusă, de asemenea, la scară mai largă, pentru a proteja împotriva apariției probabile a IA ostile.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cărți

Am văzut că IA generativă poate scrie cărți. Știm, de asemenea, că aceste cărți sunt rele fără multă supraveghere.
Încă trebuie să definești personajele, să construiești lumea și apoi să forjezi o cale pentru ca personajele pe care le-ai creat să navigheze în acea lume astfel încât să fie interesantă pentru cititor. Acum, cititorul ar putea face această ultimă parte. De exemplu, nu ar fi interesant dacă ați putea citi o carte cu aventuri despre cum ați supraviețui în lumea lui Harry Potter sau cum ar putea interacționa John Wick în acea lume?
În viitor, autorii ar putea defini lumi și personaje, dezvoltându-le pe deplin, iar apoi veți cumpăra acces la aceste lumi și personaje pentru a crea o poveste numai a dumneavoastră, pe care ați putea-o revinde sau de care v-ați putea bucura personal.
În cazul în care veți revinde rezultatul, va trebui să se stabilească anumite aspecte legate de împărțirea veniturilor. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi ar crea probabil doar conținut de care să se bucure personal sau pe care să-l împărtășească cu prietenii apropiați, reducând astfel nevoia de a obține licențe complete și de a monetiza rezultatul.
De exemplu, în prezent sunt pasionat de cărțile LitRPG, care sunt scrise într-un univers de joc video în care personajele cresc în timp și avansează prin misiuni atribuite. Aceste cărți sunt iterative și, prea des, un autor se oprește din scris o serie înainte de a o încheia sau înainte ca eu să fiu gata să renunț la ea.
Cu ajutorul inteligenței artificiale generative, nu numai că aș putea schimba părțile din carte care nu-mi plac și aș putea îmbunătăți părțile care îmi plac, dar aș putea crea și continuări care altfel nu ar exista, ceea ce este util dacă autorul moare și, dacă este făcut corect, aș plăti autorul sau averea acestuia pentru acest privilegiu.
În prezent, unele publicații sunt deja copleșite de conținut de inteligență artificială generativă. Deși acesta este unul dintre punctele de durere inițiale, asigurarea calității acestor lucrări scrise devine acum o sarcină mult mai dificilă.

Încheiere

Inteligența artificială generativă va schimba, într-o anumită măsură, o mare parte din ceea ce ne înconjoară. Inițial, conținutul scris va cunoaște cea mai semnificativă schimbare, urmat de conținutul video de scurtă durată și, în cele din urmă, de producțiile comerciale de televiziune și film. Cea mai mare parte a acestor schimbări ar trebui să aibă loc în următorii zece ani, schimbările din domeniul scrisului urmând să se producă relativ repede, iar cele din domeniul filmelor, al televiziunii și al educației, mai târziu.

Citește și: Microsoft face ca Office să fie inteligent

Citește și: Este ChatGPT suficient de inteligent pentru a practica terapie?

Citește și: Top 5 sfaturi pentru a vă proteja viața si confidentialitatea online