Cum vom duce copiii la gradinita, din toamna! Parintii nu mai au voie in cladire

Autor: Luiza Stama
Actualizat: 30 ian 2021, 17:25

Inceputul anului scolar este aproape, iar parintii sunt preocupati sa stie cum isi vor duce copiii la gradinita, din toamna.

Un ghid pentru invatamantul prescolar a fost pus la dispozitia parintilor, pe platforma educatiecontinua.edu.ro, iar parintii au fost astfel informati ca nu li se va permite aceesul in gradinite.

Copiii vor fi preluati de la poarta unitatii de invatamant de catre persoane desemnate de conducerea gradinitei si in acelasi mod vor si preluati si la plecare.

Ce responsabilitati are persoana care preia copiii

Persoana care va fi desemnata de diroctorul gradinitei pentru preluarea copiilor are responsabilitatea sa preia toti copiii, care vor sosi la poarta institutiei in intervalul orar prestabilit, care se poate intinde pe o ora pentru a se putea evita aglomeratia la intrarea in gradinita. In ghid nu este insa precizat nici cine ii imbraca, dezbraca pe copii si nici cine ii pregateste pentru cursuri sau plecare.

" Nicio alta persoana, in afara copiilor si personalului unitatii, nu va fi admisa, in afara cazurilor exceptionale, unde este necesara aprobarea conducerii unitatii de invatamant.

Masuri speciale vor fi luate pentru admiterea personalului de sprijin in cazul copiilor cu cerinte educationale speciale"
, prevede ghidul.

Potrivit sursei citate, copiii care fac parte dintr-un grup in risc (boli cronice, precum obezitate severa si diabet, dizabilitati, boli rare, imunodeficiente) vor reveni in unitatea de invatamant cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor. Pentru cazul in care acestia nu pot reveni, reprezentantii unitatilor de invatamant vor identifica solutii de a organiza continuarea procesului educational la distanta.

Gradinitele vor fi amenajate special

Tot in ghid, se gaseste recomandarea pentru folosirea mai multor usi de acces, daca exista, iar in cazul in care aceasta separare nu este posibila, respectarea distantarii fizice a persoanelor care intra in institutia de invatamant este “esentiala”.

De asemenea, se poate intra esalonat la intervale orare stabilite in functie de zone sau de cladiri (aripi, etaj etc.).

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru gradinite, este mentionata realizarea unor trasee bine delimitate si semnalizate in incinta unitatii de invatamant (chiar si in sala de grupa) si in spatiul aferent din curte.

Totodata, in salile de grupa vor trebui sa fie maximum 20 de copii cu 2 adulti.

“Conducerea unitatii de invatamant se va asigura ca exista o lista de persoane de rezerva pentru inlocuirea personalului in situatiile speciale de imbolnavire sau de suspiciune de imbolnavire cu SARS-Cov-2 (pensionari, suplinitori, studenti ai facultatilor de pedagogie etc.)”, se arata in documente.

La gradinitele cu program normal (5 ore/zi), copiii vin cu pachetelul de mancare de acasa si acesta este servit, de regula, la ora 10,00.

Personalul sau copiii cu temperatura crescuta (depistata la domiciliu) sau cu probleme respiratorii nu vor intra in unitatea de invatamant, vor ramane la domiciliu. (…) Copiii sau membrii personalului care prezinta manifestari suspecte de imbolnavire cu SARS-CoV-2 vor fi izolati pana la plecarea din unitatea de invatamant, conform recomandarilor in vigoare”, mai prevede ghidul.

Citeste si: Elevii vor fi obligați să poarte măști de protecție în timpul orelor? Iată ce spune ministrul Educației

Citeste si: Astazi se redeschid cresele in Bucuresti. Ce masuri speciale sunt obligatorii