Cum vor arăta noile cărți de identitate ale românilor. Motivul pentru care grupa de sânge va apărea în buletin

Author: Diana Bostan
Actualizat: 05 oct 2023, 14:23

Cum vor arăta buletinele românilor?

Sursa: PixaBay

Schimbare majoră în cărțile de identitate ale românilor. Grupa de sânge va fi însemnată în document dacă legea va fi promulgată.

Un nou proiect de lege stârnește curiozitatea cetățenilor. Grupa de sânge va fi trecută în buletinele românilor.

Grupa de sânge va apărea în document 

Noul proiect de lege potrivit căruia grupa de sânge va fi trecută în buletinele românilor a trecut de Senat, fiind înaintată Camerei Deputaților și urmând să fie promulgată de președintele României.

Citește și: Ce se întâmplă cu facturile românilor în această iarnă. Anunțul făcut de autorități

Dacă legea va fi promulgată, pe cărțile de identitate ale românilor va apărea numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia ori codul numeric personal, și grupa sanguină. Aceste informații vor apărea atât pe cărțile simple de identitate, cât și pe cele electronice.

Citește și: Românii ce au lucrat sau lucrează în străinătate pot primi mai mulți bani la pensie. Anunțul a fost făcut de Casa de Pensii

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Motiv principal pentru care această lege a fost inițiată ține de accidentele rutiere, afișarea grupei de sânge fiind extrem de folositoare în aceste cazuri.

Afișarea grupei de sânge pe cărțile de identitate ar fi folositoare medicilor și asistenților în cazul accidentelor rutiere

Cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduși la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără

aparținători ”, se arată în expunerea de motive, potrivit  Avocatnet.ro.

Citește și: Donezi sânge? 5 beneficii pe care le primești

Medicii susțin această inițiativă, mai ales în cazul în care la noi în țară nu există un program de urgență în situațiile de criză, atunci când este nevoie de sânge într-un timp scurt.

În situația de față, în România nimeni nu primește sânge fără efectuarea unor teste de compatibilitate realizate în spital. Astfel, în cazul în care grup de sânge ar fi deja trecută pe cărțile de identitate, aflarea compatibilității ar fi mult mai ușoară, timpul câștigat fiind în favoarea pacienților.

Citește și: Câte zile libere vor avea românii în 2023. Ce vor primi, în schimb, de la angajator, dacă vor lucra atunci

În anul 1971, în România, cei ce dețineau un act de identitate erau obligați să se prezinte la punctele sanitare pentru a cere înscrierea grupei sanguine. În momentul în care s-a făcut trecerea de la buletin la carte de identitate, aceasta practică a fost anulată.