Cum vor fi ajutați consumatorii vulnerabili să achite facturile la energie electrică și gaze începând cu 1 noiembrie. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a făcut anunțul

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 14 oct 2021, 11:55

Cum vor fi ajutați consumatorii vulnerabili să achite facturile la energie electrică și gaze începând cu 1 noiembrie. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a făcut anunțul

Sursa: Facebook

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre cum vor fi ajutați românii cu plata facturilor la energie electrică și gaze, în condițiile în care vom avea parte de scumpiri în curând.

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre cum vor fi ajutați românii cu plata facturilor la energie electrică și gaze, în condițiile în care vom avea parte de scumpiri în curând.

Cum vor fi ajutați consumatorii vulnerabili să achite facturile la energie electrică și gaze începând cu 1 noiembrie. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a făcut anunțul

„Ceea ce am propus noi şi a adoptat Guvernul Cîţu este ordonanţa 118. E în vigoare. Începând din 1 noiembrie până în 31 martie, toţi consumatorii cu un consum mediu – am estimat un consum mediu egal venit mediu. Vorbim de 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de opt milioane. Atât avem în România.

Citeste si: Ce prețuri vor plăti românii la gaze în 2022. Pronosticul specialiștilor este surprinzător

5,2 milioane de gospodării înseamnă 13 milioane de români. 2,2 milioane de gospodării sunt racordate la reţeaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Aici dacă înmulţim cu 2,5 ajungem la cinci milioane de români care sunt racordaţi la gaze.

Cam 65% din populaţia României e racordată la energie electrică şi gaze. Vor beneficia de compensare”, a explicat Virgil Popescu.

Cum vor fi ajutați românii cu plata gazelor și energiei electrice de la 1 noiembrie? Consumul care nu trebuie depășit

Virgil Popescu a declarat că românii vor fi ajutați cu plata facturilor începând cu data de 1 noiembrie până la 31 martie. 

„Pentru consumatorul vulnerabil, dacă din calculul consumatorului vulnerabil reiese că e mai bine să acceseze OUG cu privire la consumul mediu, atunci va beneficia de cea mai favorabilă opţiune.

La consumatorul vulnerabil, persoana care vulnerabilă trebuie să meargă către Primării şi să-şi completeze nişte date. E adevărat. Sunt documente. Ministerul Muncii aşa a considerat că trebuie pentru consumatorul vulnerabil să completeze.

Citeste si: Românii vor primi ajutor de la stat pentru facturile uriașe la electricitate și la gaze. Ce condiții trebuie să îndeplinească. Florin Cîțu a făcut marele anunț

Pentru ordonanţă nu trebuie să facă absolut nimic. Nu trebuie să facă nimic decât să-şi urmărească consumul şi să se încadreze pe total consum lunar la contor, la contorul de gaz şi de energie electrică să nu depăşească decât cu maximum 10% acea plajă de consum.

Vorbim de un consumator între 150 de KW şi 1000 de KW”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu cât vor scădea facturile la energie şi gaze după compensarea oferită de Guvern

Cu cât vor fi compensate facturile la energie electrică
[Sursa: PixaBay]

„5,2 milioane de consumatori consumă până în 200 KW. E consumul unei gospodării micuţe – 100 de kW – care se încălzeşte nu cu energie electrică, ci cu gaz. Atunci vine şi compensarea la gaz ori la sistemul centralizat de încălzire.

La un preţ mediu din ofertele de cumpărare de 0,85 bani pe KW, valoarea facturii este de 85 de lei. Compensarea este de 21 de ani pe KW. De ce 21 de bani? 21 de bani pe KW este taxa de transport şi distribuţie care se regăseşte în acest tarif.

Practic, de la bugetul de stat se subvenţionează pentru fiecare cetăţean care se încadrează în planşa de consum între 30 şi 200 de KW lunar, plus 10%, se subvenţionează 21 de lei direct din factură. Va plăti 64 de lei.

În schimb, în ordonanță preţul minim care a fost de referinţă la nivelul acestui an a fost de 68 de lei pe KW. Sub acest preţ nu se face compensarea.

Dacă preţul este de 0,9 lei pe KW, valoarea facturii este de 90 de lei. Compensarea este de 21 de lei. De plată are are 69 de lei. Nu este nicio problemă pentru niciun sistem informatic al furnizorului să-l adapteze”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a spus că situația va fi asemănătoare şi în cazul facturilor la gaze.

Cu cât vor fi compensate facturile la gaze
[Sursa: PixaBay]

„Sistemul este similar la gaz. Avem compensare de 25% din valoarea gazului, valoarea costului gazului, din factură. Toate preţurile sunt cu TVA cu tot”, a mai precizat Virgil Popescu.

Ce spune Virgil Popescu despre măsura de plafonare în Parlament: „Vreau să dau un mesaj foarte clar”

Ministrul Energiei a fost întrebat dacă vrea să transmită un mesaj colegilor din Parlament în contextul negocierii măsurii de plafonare.

„Suntem dispuși să ne punem la masă și să găsim cea mai bună soluție pentru români. Să lăsăm la o parte orgoliile, și noi vrem plafonare în plus, și ceilalți vor plafonare, haideți să vedem cum o facem. Nu vreau să iasă PNL sau PSD, sau USR că e cea mai bună schemă, nu, haideți să facem o schemă împreună”, a afirmat ministrul interimar al Energiei.

Întrebat dacă plafonarea nu putea fi făcută și prin ordonanță, el a explicat: „Orice plafonare poate fi făcută prin ordonanță. Din păcate, nu mai putem da ordonanțe. În penultima zi când puteam să dăm ordonanță, am luat toate avizele pentru această ordonanță de compensare. Când o să avem Guvern, cu certitudine, în prima ședință de Guvern, dacă nu se rezolvă în Parlament mai repede, sigur că Guvernul va rezolva această ordonanță de urgență”,  a transmis Virgil Popescu.

În ceea ce privește legea consumatorului vulnerabil, Virgil Popescu a răspuns: „Consumatorul vulnerabil este derulat ca această schemă (cea privind compensarea facturilor la energie, n.r.). Această schemă e derulată de către Ministerul Muncii prin Agenția națională și Agențiile județene de prestații sociale, acele AJPIS, în colaborare cu primăriile, cu UAT-urile. Practic, cel care este vulnerabil trebuie să se ducă la primăria respectivă pe raza căruia are domiciliul, completează acele documente, acele documente ajung la furnizori, furnizorii fac calculele și implementează în sistemul informatic, le dau acel discount în factură și apoi recuperează banii, ca aici, de la Ministerul Muncii, de la bugetul de stat, prin agențiile județene și agenția națională de prestații”.