Cum vor fi calculate concediile la stabilirea pensiilor! Modificarea la legea pensiilor care dă totul peste cap

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 11 apr 2024, 14:45

Cum vor fi calculate concediile la stabilirea pensiilor! Modificarea la legea pensiilor care dă totul peste cap

Sursa: arhivă/Facebook

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a dezvăluit modificările semnificative aduse de noua lege a pensiilor, care va afecta milioane de pensionari.

Una dintre cele mai importante modificări vizează în special femeile, potrivit ministrului Muncii. Noua lege vine cu avantaje pentru aceste pensionare.

Conform noilor reglementări, vârsta standard de pensionare pentru femei se va schimba. Dacă până acum femeile se puteau pensiona la vârsta de 62 de ani și două luni, începând cu luna iulie a acestui an, această vârstă va crește la 62 de ani și trei luni.

Noua lege a pensiilor vine cu un avantaj pentru femei

Schimbările nu se opresc aici. Până în anul 2030, vârsta de pensionare pentru femei va continua să crească, urmând să atingă 63 de ani. Ulterior, până în 2035, această vârstă va fi majorată gradual până la 65 de ani.

Mai mult decât atât, legea aduce și alte ajustări menite să îmbunătățească condițiile de pensionare și să asigure o mai mare sustenabilitate pe termen lung a sistemului de pensii.

Citește și: Care este noua formulă de calcul pe baza căreia vor fi recalculate toate pensiile: Simona Bucura Oprescu "Subliniez o noutate a noii legi...”

În ce constau noile modificări:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”

  • Egalizare treptată a vârstei de pensionare până în 2035
  • Vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni)
  • Concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.

Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a transmis ministrul, potrivit Antena 3 CNN.

Noua lege a pensiilor va aduce ajustări semnificative în planificarea financiară a celor care se apropie de vârsta de pensionare sau sunt deja în sistemul de pensii.

Noua formulă de calcul pe baza căreia vor fi recalculate toate pensiile

Simona Bucura Oprescu a prezentat amănunțit formula din noua lege a pensiilor.

Citește și: Salariul minim crește de la 1 iulie 2024: Simona Bucura-Oprescu „Salariul minim va crește... ” La ce sumă va ajunge

Potrivit declarațiilor sale, noua formulă de calcul pentru recalcularea tuturor pensiilor românilor se bazează pe mai multe elemente, inclusiv punctele de contributivitate și punctele necontributive, precum cele legate de perioada de studii, de

serviciu militar, de șomaj sau de detenție politică. De asemenea, se iau în considerare și punctele de stabilitate obținute în urma unui stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.