Cum vor fi calculate pensiile în anul 2024: ”Nicio pensie nu va scădea” Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii

Author: Diana Bostan
Actualizat: 08 dec 2023, 17:41

Simona Bucura- Oprescu a vorbit despre pensiile românilor

Sursa: Facebook

Simona Bucura-Oprescu a detaliat modul în care pensionarii care beneficiază în prezent de o pensie lunară de 1.125 de lei vor avea posibilitatea să primească 1.900 de lei lunar începând cu luna septembrie a anului 2024.

Românii vor primi mai mulți bani la pensie în anul 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura- Oprescu a anunțat faptul că nicio pensie nu va scădea, dar și cum vor fi calculate pensiile anul viitor.

Ce se întâmplă ce pensiile românilor în anul 2024

În cadrul unei emisiuni TV, Simona Bucura-Oprescu a exprimat interesul în a analiza situația celor care beneficiază de indemnizația minimă socială.

Ea a menționat că printre aceștia se numără cei care, în prezent, primesc 1.125 de lei, iar începând cu 1 ianuarie vor primi 1.281 de lei, reprezentând pensia minimă. Ministul Muncii a subliniat că acești români au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat doar o singură zi, fiind implicați într-un accident de muncă care le-a afectat capacitatea de muncă. Aceștia au intrat în sistemul public de pensii cu doar o zi de contributivitate, beneficiind de indemnizația minimă socială, datorită faptului că au devenit pensionari încadrați în invaliditate.

Ministrul Muncii a menționat că în cadrul indemnizației minime sociale există și români care au avut o contribuție la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani, reprezentând stagiul complet de cotizare. Aceste persoane au avut un salariu minim pe economie pe parcursul întregului interval de 35 de ani. Ca rezultat, pensia pe care o primesc în prezent este de fapt de 1.125 de lei.

Simona Bucura- Oprescu a subliniat că se va face dreptate în această situație și că acești pensionari vor beneficia de o pensie ajustată, explicând ulterior motivele acestei modificări.

Citește și: Pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus în 2024! Calculele au fost efectuate de către șeful Casei de Pensii

”În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea

puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate”, a susținut Simona Bucura- Oprescu, în cadrul unei emisiuni TV.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Simona Bucura-Oprescu a explicat că există puncte de stabilitate care reprezintă bonusuri acordate pensionarilor cu o experiență de muncă mai mare de 25 de ani.

Ea a menționat că, în cazul pensionarului menționat anterior, care a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, acesta va ieși din categoria indemnizației minime pe economie. Motivul constă în acordarea unui punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an pentru perioada cuprinsă între 25 și 30 de ani de contribuții, și 0,75 de puncte pe an pentru perioada 30-35 de ani, conform noilor reglementări.

Nicio pensie nu va scădea în anul 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că este evident că pensiile tuturor românilor vor înregistra o creștere. Această majorare se va datora ajustărilor din ianuarie, care vor conduce la atât o creștere a punctului de pensie, cât și o creștere a valorii punctului de referință. La momentul actual, punctul de pensie este de 1.785 de lei, iar anul viitor va crește la 2.031 de lei. În plus, valoarea punctului de referință (VPR) va trece de la 71 de lei la 81 de lei anul viitor. Ministrul a subliniat că este esențial ca românii să fie conștienți că în luna septembrie, în urma recalculării, nicio pensie nu va înregistra o scădere. Ea a menționat că noua lege prevede menținerea cuantumului cel mai favorabil pentru toate pensiile.

Citește și: Apar noi reforme pentru recalcularea și majorarea pensiilor în 2024: Cum vor fi afectați aproape cinci milioane de pensionari de creșterea pensiei minime în România?

”Nicio pensie nu va scădea. În urma recalculării, absolut toate pensiile vor crește, (…) datorită majorării prevăzute la articolul 84 din lege. Suntem în procesul în care scriem normele pentru noua lege a pensiilor, apoi vom avea o procedură prin care vom selecta un furnizor care va face un soft. Softul de aplicare al legii 360 pe 2023. Apoi, pe colegii de la Casele Teritoriale de Pensii și de la Casa Națională de Pensii Publice îi vom instrui cu privire la legea, normele de aplicare și softul de aplicare. După care va începe recalcularea efectivă”, a spus Ministrul Muncii în cadrul aceleași emisiuni. 

Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanța cunoașterii faptului că, în intervalul ianuarie-august 2024, românii vor accede la pensie în conformitate cu prevederile actuale ale legii. Ea a explicat că în luna septembrie 2024, întregul proces de recalculare va fi finalizat, iar pensionarii vor primi noile lor taloane de pensii.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?