Cum vor fi calculate pensiile în anul 2024. Noua lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial

Author: Diana Bostan

Cum vor fi calculate pensiile în anul 2024

Sursa: Pixabay

Începând cu anul 2024, se implementează o nouă metodă de calcul a pensiilor în România, modificându-se formula de bază. Această schimbare este rezultatul unei noi legi adoptate, aducând ajustări semnificative în sistemul de pensii.

Legea proaspăt adoptată privind pensiile a fost publicată în Monitorul Oficial, iar impactul se va resimți în scurt timp în România. Cu această ocazie, se confirmă cu certitudine că toate pensiile stabilite conform vechii legislații vor fi reevaluate și, în situațiile în care ar putea avea de suferit în urma noii formule, acestea vor rămâne neschimbate.

Cum vor fi calculate pensiile în anul 2024

Legea 360/2023, proaspăt publicată în Monitorul Oficial, reprezintă noul cadru legislativ privind pensiile. Conform acestui act normativ, se modifică metodologia de calcul a veniturilor lunare ale pensionarilor.

Noua lege a pensiilor își propune “ asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.

 

Citește și: O categorie de angajați ar putea primi salarii mai mici de la 1 ianuarie 2024. Despre cine este vorba?

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Noua formulă de calcul a pensiilor
[Sursa: Pixabay]

Din prevederile noii legi a pensiilor, se deduce că punctul de pensie actual va fi înlocuit de un punct de referință. Valoarea totală a pensiei va rezulta din multiplicarea numărului total de puncte obținute de asigurat cu valoarea punctului de referință. Această valoare va fi calculată prin raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare conform legislației anterioare, adică 25.

Care este valoarea punctului de referință în anul 2024

Valoarea inițială a punctului de referință este fixată la 81 de lei, întrucât în anul 2024, când se prevede implementarea măsurilor menționate, pensiile vor fi majorate cu aproximativ 14%. Aplicând același calcul la valoarea actuală a punctului de pensie, care este de 1.785 de lei, rezultă o valoare a punctului de referință de 71 de lei.

Totalul punctelor acumulate de un român asigurat se calculează prin adunarea punctajelor anuale, obținute prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, la care se adaugă punctul de stabilitate. Aceasta reprezintă cea mai recentă noțiune pe care trebuie să o asimilezi, funcționând ca un bonus pentru cei care au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.

Citește și: Legea pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Cum vor crește pensiile în anul 2024

Principalele efecte ale noii legi a pensiilor vor începe să se manifeste începând cu data de 1 septembrie 2024, cu o mențiune esențială. Procesul de recalculare nu va avea loc instantaneu pentru toți beneficiarii, ci teoretic ar trebui să fie finalizat până la 1 martie 2025. În acea perioadă, se va încheia evaluarea totală a punctelor pentru fiecare pensionar din România, iar cuantumul final al pensiei va fi stabilit. În cadrul acestui proces, pensionarii români nu trebuie să întreprindă nicio acțiune, deoarece întregul procedeu este automatizat.