În curând se vor impune noi reguli de înmormântare în cazul celor decedați din cauza COVID-19. Aceste schimbări vor avea loc înainte de Paşte. Duminică, de șeful Secretariatul de stat pentru culte a menționat că va exista o schimbare de protocol în modul în care cei răpuși de COVID vor fi înmormântaați. Până acum, inclusiv la înmormântarea Corneliei Catanga, morţii de coronavirus au fost ridicaţi dintr-un sicriu sigilat de la morgă şi înmormântaţi cu număr limitat de persoane.
Se schimbă regulile de înmormântare pentru cei decedați de COVID
Potrivit noilor reglementări, preotul va putea fi chemat la spital, iar cel decedat va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, în loc să fie pus în saci de plastic. Astfel, se vor putea respecta tradițiile specifice și sicriul va sta în capelă, potrivit declarațiilor lui Victor Opaschi, șeful Secretariatul de stat pentru culte, pentru Antena 3.
„Am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a mai spus Victor Opaschi, șef Secretariatul de stat pentru culte.
Citeste si: Ajutor de deces 2021. Câți bani primesc de la stat familile pentru o înmormântare
Care sunt acum regulile de înmormântare în cazul morţilor de COVID-19
Protocolul venit la inițiativa Ministrului Sănătăţii privind căruia s-au efectuat până acum înmormântarea celor decedați după infectarea cu noul coronavirus prevedea reguli stricte pentru angajaţii firmelor de servicii funerare funebre.
Dacă decesul bolnavului are loc în spital, rudele acesteia vor fi informate prin telelefon, în legătură cu cazurile severe.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
“Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarele cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului”, potrivit ordinului emis de Minister, potrivit rfi.ro.
“În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale”, potrivit noului Protocol specific, citat de romaniatv.net.
La înmormântare pot participa doar rudele de grad 1-2 ale persoanei decedate de coronavirus, dacă nu prezintă simptome de coronavirus și dacă primesc acordul Direcției de Sănătate Publică și avizul centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
Decedatul va fi transportat de la spital la morgă în saci impermeabili dubli și închiși ermetici, pentru a preveni riscul răspândirii virusului. Înmormântarea va avea loc în cel mai scurt timp posibil cu sicriul sigilat.
În cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, familii pot cere autopsia victimei doar pe baza unei ordonanțe emise de organele de cercetare penală.
Familia Corneliei Catanga ia în considerare posibilitatea exhumării, deoarece nu cred că artista a murit din cauza infecţiei COVID-19 şi susţin că primul test a fost negativ.
Citeste si: Ultima apariție a Corneliei Catanga la Teo Show. A făcut spectacol în platoul emisiunii!