Cum vor fi modificate pensiile după recalcularea de la 1 septembrie 2024

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 feb 2024, 21:03

Care sunt principalele modificări aduse de recalcularea ce are loc la data de 1 septembrie 2024

Sursa: Unsplash

În luna septembrie a anului 2024, pensiile vor fi recalculate, dar va intra în vigoare și legea pensiilor, ce aduce noi modificări pentru pensionari.

Începând cu data de 1 septembrie 2024, toți pensionarii din România vor avea pensia recalculată, după noua lege a pensiei, ce introduce o nouă metodă de calcul. Deși această nouă formulă de calcul a pensiilor poate fi favorabilă pentru unele categorii, există și o categorie de pensionari ce o să primească o pensie mai mică din septembrie.

Cum vor fi modificate pensiile după recalcularea de la 1 septembrie 2024

Începând de la data de 1 septembrie 2024 va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor, ce urmează să introducă o nouă formă de calcul, ce ar trebuit să le aducă mai mulți bani pensionarilor, însă acesta nu este cazul unei categorii de pensionari. La începutul lunii septembrie va avea loc recalcularea pensiilor realizată după noua lege a pensiilor, astfel o nouă formă de calcul urmează să fie folosită pentru determinarea fiecărei pensii din România. 

Nouă metodă de calcul a pensiilor este favorabilă pentru persoanele ce au părăsit câmpul muncii după 35 de ani, în timp ce le va reduce pensia oamenilor ce au avut sub 25 de ani de cotizare. Această nouă formulă de calcul nu îi va ajuta nici pe pensionarii ce au diferite grupe, deoarece aceasta va reduce importanța grupelor de muncă în calculul pensiilor.  

Citește și: Cine sunt pensionarii care ar putea beneficia de a treia majorare în anul 2024. Aflați cum este posibil și ce se întâmplă cu românii care au venituri ridicate

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

În cazul în care pensionarii au venituri lunare mai mici după recalcularea pensiilor ce va avea loc la data de 1 septembrie 2024, atunci aceștia vor beneficia în continuare de pensiile lor conform legii în vigoare. Datele arată că aproximativ 2 milioane de pensionari din România vor primi aceeași pensie pe care au primit-o până acum, deși după recalculare valoarea acesteia ar fi trebuit redusă, în timp ce 3 milioane de pensionari se vor bucura de o creștere a pensiei după recalculare.

Pentru a înțelege mai bine cum afectează recalcularea din luna septembrie pensia românilor vom lua ca și exemplu situația unei persoane ce a lucrat în fabrică timp de 15 ani și 3 luni, astfel rezultând 15,3 puncte și un punctaj mediu anual de 0,61. La sfârșitul lunii decembrie, pensia acestei persoane ajungea la 1.125 de lei, urmând ca în luna ianuarie aceasta să fie majorată cu 151 de lei, ajungând la o pensie de 1.276

de lei. Recalcularea de la 1 septembrie va scoate în evidență lipsa punctelor de stabilitate, astfel pensia se va reduce cu 37 de lei, ajungând astfel la 1.239 de lei.

Care este formula de recalculare a pensiei?

Anul 2024 aduce o nouă formulă de recalculare a pensiei, ce va fi folosită începând cu data de 1 septembrie, atunci când va intra în vigoare noua lege a pensiilor. Noua lege a pensiilor arată că noua formulă de calcul este una simplă, pe care toți românii o pot face acasă și este reprezentată de înmulțirea a valorii punctului de referință cu numărul de puncte acumulate.

Valoarea punctului de referință este egal cu punctul de pensie, care este 2.031 lei după majorarea de 13,8%, împărțit la perioada pe care persoana a cotizat-o, spre exemplu 25 de ani, rezultând astfel 81. După ce ați aflat care este valoarea punctului de referință va trebui să îl înmulțiți la numărul total de puncte din decizia de pensionare, astfel veți afla care este valoarea pe care pensia voastră o va avea după recalcularea din luna septembrie.