Cum vor sărbători românii Crăciunul și Revelionul? Anunțul lui Raed Arafat

Author: Marina Ionescu
Nu vor putea fi organizate petreceri de Crăciun și Revelion cu mai mult de 20 de participanți.

În urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a anunțat joi seară, că starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile, începând din 14 decembrie. 

Arafat a spus că și de Crăciun și Revelion vor fi în vigoare aceleași măsuri ca până acum. Asta înseamnă că nu vor fi organizate petreceri în stradă în noaptea dintre ani. Șeful DSU a recomandat evitarea colindatului, dar a precizat că este permisă tăierea porcilor. 

Astfel, românii vor celebra sărbătorile de iarnă cu restricții, fiind în vigoare aceleași reguli ca până acum, iar cea mai importantă în acest sens fiind circulația după ora 23:00 doar cu motiv întemeiat.

Cum vor sărbători românii Crăciunul și Revelionul 

Arafat a precizat că se vor menţine restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, însă în noaptea de Revelion oamenii vor avea voie să iasă în stradă, lângă casa sau blocul în care locuiesc. Totuşi, şeful DSU a recomandat să se evite interacţiunile cu alte persoane în acel moment.

„Nu vor fi festivităţi, cum au fost în alţi ani, în centru sau cu sute de oameni care să se întâlnească pentru acest moment.

Sper că populaţia o să înţeleagă, chiar dacă sunt convins că o să fie comentarii în acest sens, să înţeleagă că acest lucru are importanţă în prevenirea răspândirii acestui virus, în speranţa că asta va fi singura dată în care vom face aşa ceva şi că la anul totul să se întoarcă cât mai aproape de normalitate. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cei care nu respectă regulile, cei care vor ieşi (în noaptea de Revelion – n.red.) şi vor intra în contact cu mai multe persoane, se pun pe ei şi pe membrii familiilor lor în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acţiuni, putem să ne bucurăm foarte bine şi de Anul Nou, dar respectând anumite reguli, astfel încât să ne fie mai uşor şi să nu intrăm după asta la regrete când vedem că bunica sau bunicul s-a îmbolnăvit, a ajuns la Terapie Intensivă sau chiar l-am pierdut, în urma acestor acţiuni”, a declarat Raed Arafat.

Citeste si: Sărbătorile de iarnă se schimbă TOTAL! Ce va fi INTERZIS de Crăciun

Despre tăiatul porcului, secretarul de stat a afirmat că nu este “ scris nicăieri ” că această activitate este interzisă, dar a sfătuit să se evite mersul cu colindul.

“Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie – şi o înţeleg perfect, o înţelegem cu toţii perfect-, dar mersul din casă în

casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case”, a mai precizat Raed Arafat.