Casele vechi pot emana mult farmec, sunt adesea situate în locații foarte bune și sunt de obicei mai ieftine de cumpărat pe piața imobiliară decât clădirile noi. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne lăsăm prea mult uimiți la prima vedere, pentru că în spatele "fațadei mature" se află adesea o nevoie de renovare în toată regula. Acest lucru poate costa foarte mulți bani și, prin urmare, ar trebui să fie evaluat și calculat cu atenție înainte de o eventuală achiziție.
Pe piața imobiliară, "clădirile vechi" joacă, prin urmare, un rol important doar din punct de vedere numeric și se găsesc adesea în locații de primă mână. Atunci când se cumpără o proprietate existentă, în special una mai veche, este imperativ să se facă o analiză și o clarificare amănunțită a stării acesteia, deoarece este important să se țină la distanță problemele- posibil chiar multe probleme.
Nu confundați valoarea nostalgică cu cea materială
În special în cazul clădirilor vechi, atmosfera, precum și valorile emoționale și nostalgice nu trebuie niciodată confundate cu valoarea materială reală a obiectului. Un tavan din stuc poate fi atât de frumos pe cât este, parchetul în spic poate scârțâi sub picioare atât de minunat pe cât este, dar dacă tavanul de la subsol și mansarda nu sunt izolate sau dacă îmbinările din pardoseală sunt crăpate, costuri abrupte de reparații sau renovare îl vor aștepta în curând pe noul proprietar.
Mare grija la cum a fost intretinuta
Observăm de fiecare dată că întreținerea clădirilor pentru casele și proprietățile mai vechi este neglijată, uneori de ani de zile, atunci când acestea sunt scoase la vânzare. Starea componentelor nevralgice este, prin urmare, adesea insuficientă. Acest lucru se aplică, de exemplu, fațadei, ferestrelor, acoperișului, izolației, conductelor de apă și de canalizare, încălzirii sau serviciilor clădirii.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Consecințele neglijării lucrărilor de reparații și renovare sunt adesea pivnițele umede și mucegaiul. Dar ar trebui, de asemenea, să se acorde o atenție deosebită posibilelor situri contaminate din clădirile vechi și să se examineze podelele și clădirile în sine pentru a detecta substanțe periculoase și dăunătoare, cum ar fi azbestul, conservanții pentru lemn (PCP) și formaldehida.
În plus, anii de neglijare a întreținerii clădirilor creează, de asemenea, o întârziere în renovare care poate costa în cele din urmă o mulțime de bani.
Verificarea eficienței energetice
Prin urmare, un element important în evaluarea unei proprietăți existente sau a unei clădiri vechi este eficiența energetică a acesteia. În cazul unei achiziții, costurile curente cu energia trebuie incluse în calcul. Trebuie să țineți cont de faptul că acestea vor avea tendința de a crește. În funcție de clasa de eficiență energetică, aceste costuri pot varia masiv.
În acest context, renovarea eficientă din punct de vedere energetic devine automat o problemă. Pentru o evaluare corecta, puteti intreba la banca daca va poate ajuta cu un specialist contracost.
Planificarea renovării cu un expert în construcții
Oricine decide să cumpere o clădire veche și, dacă este necesar, să o renoveze, după ce a finalizat toate cercetările și clarificările preliminare, ar trebui să abordeze și această lucrare cu atenția necesară. În funcție de faptul că este vorba de o casă unifamilială sau de un condominiu, se aplică condiții generale foarte diferite pentru renovare.
Este logic să apelați la un expert în construcții cu experiență, astfel încât proiectul să nu devină o groapă fără fund. Expertul poate identifica defectele existente într-un stadiu incipient, le poate clasifica în funcție de urgența renovării și poate ajuta la elaborarea unui plan rezonabil.
Citeste si: „Nu am dorit să-mi maximizez profitul” Cât costă o casă construită de Dorian Popa
Citeste si: Cauți o casă de vânzare? Accesează cele mai noi anunțuri pentru case și vile!