Poliția din Bruxelles a fost nevoită să reacționeze "dur" și să sigileze anumite zone din centrul orașului în urma tulburărilor izbucnite după victoria surprinzătoare a Marocului. Poliția din Olanda a raportat, de asemenea, violențe în marile orașe.
Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea din capitala Belgiei, după ce atmosfera s-a deteriorat în timpul înfrângerii surprinzătoare a țării în fața Marocului la Cupa Mondială de fotbal, duminică.
Chiar înainte de finalul meciului, "zeci de persoane, inclusiv unele purtând cagule, au căutat confruntarea cu poliția, ceea ce a compromis siguranța publică", a declarat poliția din Bruxelles într-un comunicat.
Revoltații au spart vitrinele magazinelor, au aruncat cu artificii și au incendiat vehicule. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată persoane care sparg geamurile unei mașini roșii înainte de a o răsturna și de a-i da foc.
Primarul Philippe Close a condamnat violențele, scriind pe Twitter că poliția a fost nevoită să acționeze "cu duritate".
"Aceștia nu sunt fani, sunt turbulenți. Fanii marocani sunt acolo pentru a sărbători'', a declarat ulterior Close.
Poliția a reținut aproximativ o duzină de persoane.
Violențe au izbucnit, de asemenea, în Anvers, cel mai populat oraș din Belgia, și în Liege.
"Este trist să vedem cum câțiva indivizi abuzează de o situație pentru a se dezlănțui'', a declarat ministrul de interne Annelies Verlinden.
Confruntări în Olanda
La Rotterdam, poliția antirevoltă a intrat în conflict cu un grup de 500 de suporteri de fotbal care au aruncat cu artificii și sticlă.
Oficialii au raportat, de asemenea, tulburări la Haga și în capitala Amsterdam, unde o mașină a fost incendiată.
Poliția antirevoltă a fost desfășurată pe Mercatorplein din Amsterdam, o piață din vestul orașului. Cartierul găzduiește o mare comunitate marocană.
Echipa de fotbal marocană are un număr deosebit de mare de fani în Țările de Jos, Hakim Ziyech, extremă de origine olandeză, care și-a început cariera la Ajax din Amsterdam înainte de a se transfera la Chelsea.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Bucurie în Rabat
Între timp, în capitala marocană, Rabat, oamenii s-au revărsat pe străzi pentru sărbători spontane.
S-a dansat, s-a cântat și s-au fluturat steaguri marocane, în timp ce șoferii au claxonat în timp ce treceau pe străzile din Rabat. Victoria de duminică împotriva Belgiei a fost prima victorie a Marocului la o Cupă Mondială de când a învins Scoția în 1998. Ambele echipe mai au încă o șansă de a avansa în 16-imile de finală ale turneului, în funcție de cum decurg ultimele meciuri din faza grupelor, Belgia urmând să joace cu Croația, iar Marocul cu Canada.
Belgienii cu origini marocane sunt "liberi să părăsească" țara
Majoritatea festivităților organizate la Bruxelles de către importanta comunitate marocană din oraș au fost pașnice, au avut grijă să sublinieze alții. Diaspora marocană din Belgia numără aproximativ o jumătate de milion de persoane.
Au existat, de asemenea, tulburări în orașele belgiene Antwerp și Liège, potrivit Associated Press.
Philippe Close, primarul socialist al orașului Bruxelles, a condamnat, de asemenea, violențele și i-a sfătuit pe suporterii de fotbal să nu vină în centrul orașului. Poliția din Bruxelles a recomandat oamenilor să nu se deplaseze pe Boulevard du Midi și pe străzile adiacente.
"Violența este nepotrivită în astfel de circumstanțe", a declarat premierul belgian Alexander De Croo. "Fotbalul ar trebui să fie o petrecere", a adăugat el.
"Este trist să vedem cum câțiva indivizi abuzează de o situație pentru a se dezlănțui", a declarat ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden.
Partidul flamand de extremă dreapta Vlaams Belang a profitat de altercații pentru a-și promova agenda naționalistă, anti-imigrație și anti-islam. Președintele partidului, Tom Van Grieken, a declarat că belgienii cu origini marocane sunt "liberi să părăsească" țara.
Poliția olandeză a declarat că au izbucnit violențe în Rotterdam, iar ofițerii antirevoltă au încercat să disperseze un grup de 500 de fani ai fotbalului care au aruncat cu artificii și sticlă în poliție, potrivit AP. De asemenea, au fost raportate tulburări în Amsterdam și Haga.
Citește și: Lionel Messi resuscitează visul Argentinei
Citește și: În ciuda sancțiunilor ONU, Germania a făcut cercetări cu Coreea de Nord
Citește și: Variola maimuței primește altă denumire. Care este noul nume și de ce s-a decis acest lucru