Curenții Rip: Pericolul din Marea Neagră. Cum te poți feri de aceștia?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 apr 2024, 03:50

Tot mai mulți turști ajung pe plajele din România în sezonul estival fără să știe care sunt pericolele la care se supun.

Sursa: pexels.com

Tot mai mulți turști ajung pe plajele din România în sezonul estival fără să știe care sunt pericolele la care se supun.

Universitatea București atrage atenția asupra curenților rip care trag rapid oamenii în larg și produc multe decese în fiecare an. Ce sunt de fapt aceștia și cum ne putem feri de ei?

Ce sunt curenții Rip?

Un curent de retur sau curent longitudinal, denumit adesea curent rip, după denumirea din engleză, este un anumit tip de curent de apă care poate să apară în apropiere de plaje cu valuri care se sparg.

Trebuie știut că, un curent de retur poate fi de multe ori greu de observat și absent la valurile care se sparg, și se poate recunoaște doar după încrețirea apei care se îndreaptă înapoi spre mare.

Curenții de retur pot fi periculoși pentru oamenii din apă, chiar și pentru înotătorii profesioniști. Persoanele care nu au abilitățile necesare pot intra în panică atunci când sunt prinși într-un astfel de curent.

Mulți dintre aceștia fac o mare greșală când încearcă să înoate împotriva curentului.

Citește și: A fost extinsă lista localităților unde se poate ieși mai devreme la pensie din cauza poluării

Cum se formează un curent de tip Rip

Un astfel de curent se poate forma deoarece vântul și valurile care se sparg împing apa către țărm, iar acest lucru determină o ușoară creștere a nivelului apei de-a lungul țărmului, apă care va tinde să curgă înapoi în larg pe calea de minimă rezistență.

În zonele mai adânci sau o pauză în bancul de nisip sau de corali din dreptul țărmului, acest lucru poate permite apei să curgă mai ușor în larg, și va iniția un curent de retur prin acest spațiu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Curenții Rip în zona Mării Negre

Universitatea București atrage atenția asupra curenților rip care trag rapid oamenii în larg și produc multe decese în fiecare an.
[Sursa: pexels.com]

În sezonul estival turiștii români se aventurează în mare fără să știe pericolul real la care se expun.

Profesorul Florin Tătui, de la Facultatea de Geografie a Universității din București, atrage atenția cu privire la pericolul din Marea Neagră: „Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari.

În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, mai precizează acesta.

Florin Tătui a mai spus că: „Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”.

O zonă cu acest tip de curenți poate fi identificată după prezența spumei, dar și când există o breșă, există o zonă în care nu se sparg, în care apa are o culoare mai închisă.

Sursă: edupedu.ro

 

Taguri: