Cunoștințele dvs. despre sectorul bursier s-ar putea să nu fie un subiect popular la cina din acest weekend, dar vă pot fi utile atunci când investiți. Anumite sectoare tind să aibă performanțe mai bune sau mai slabe în anumite cicluri de piață, astfel încât înțelegerea acestor cicluri vă poate ajuta să vă orientați atât spre sectoarele în care să investiți, cât și spre sectoarele pe care să le evitați.
Atunci când investitorii discută despre ciclurile de piață, conversația devine zoologică.
O "piață bull market" este opusul. Între 2017 și 2021, a existat o piață de taur de lungă durată, cu doar întreruperi minore.
Diversificarea ciclului bursier înseamnă să vă concentrați portofoliul în anumite sectoare și să evitați altele în funcție de ciclul pieței. Tendințele istorice sugerează că unele sectoare au performanțe mai bune atunci când ciclul este optimist, în timp ce altele oferă protecție atunci când ursul dă târcoale.
Ciclurile pieței: Tauri vs. urși
O piață de taur sau de urs nu va veni și nu vă va strânge mâna pentru a vă anunța că este aici, dar vă puteți face o idee despre ciclul pieței urmărindu-vă portofoliul și piața în general în fiecare zi. Piețele bull și bear sunt strâns legate de tendințele economice.
Dacă o piață bull a durat mult timp pe fondul unei economii în plină ascensiune, apar adesea semne de schimbare. Acest lucru ar putea însemna creșterea ratelor dobânzilor, a inflației sau poate câteva luni de date economice slabe. Acesta este momentul în care ați putea lua în considerare posibilitatea de a vă expune la sectoare "defensive", sau la sectoare care nu tind să piardă atât de mult teren într-o piață bear.
Dacă țara se află în recesiune și ciclul de piață a fost unul descendent, ați putea simți o creștere pe fondul creșterii numărului de locuri de muncă, a câștigurilor companiilor și a prețurilor petrolului. Acestea indică adesea o cerere mai bună din partea companiilor și a consumatorilor. Apoi vă puteți ajusta investițiile sectoriale în consecință și puteți alege câteva sectoare "ciclice", sau cele care tind să crească și să scadă odată cu economia.
Sectoare defensive. Toată lumea trebuie să mănânce, să rămână sănătoasă și să aprindă lumina, chiar și atunci când piața (și economia) se află într-o perioadă de pierdere. Acesta este motivul pentru care companiile care produc alimente, produse de uz casnic, medicamente și electricitate suferă adesea mai puțin pe o piață bear și sunt considerate "defensive". Printre exemple se numără:
Sănătate
Utilități
Bunuri de consum de bază
Sectoare ciclice. O economie în plină expansiune care creează cerere de benzină, vacanțe, mese în oraș, locuințe, mașini, semiconductori și materiale de construcții tinde să ajute "sectoarele ciclice". Exemplele includ:
Energie
Industriale
Materiale
Imobiliare
Financiare
Consum discreționar
Tehnologia informației
Investiții sectoriale și cicluri de piață
O strategie de investiții sectoriale este puțin mai implicată decât tehnicile populare, cum ar fi investițiile în indici. Un investitor pe indici cumpără un fond mutual sau un fond tranzacționat la bursă (ETF) pentru a urmări performanța unui indice major, cum ar fi S&P 500.
Problema cu investițiile pe indici: Sunteți prizonierul indicelui și nu vă puteți folosi cunoștințele sectoriale pentru a netezi evoluția pe parcursul diferitelor cicluri de piață. Dacă aveți cea mai mare parte a banilor în indicele S&P 500 și acesta are un an prost, la fel și dumneavoastră. S&P 500 este puternic ponderat în sectoare ciclice, cum ar fi tehnologia, consumurile discreționare și sectorul financiar, astfel încât, atunci când ciclul de piață se îndreaptă spre un teritoriu bear, a fi într-un fond S&P 500 înseamnă că banii tăi sunt ca o căprioară în faruri care așteaptă să fie strivită.
O strategie de investiții sectoriale încearcă să evite acest lucru.
Imaginați-vă un investitor ipotetic și modul în care s-ar putea poziționa din punct de vedere sectorial în martie 2020, atunci când COVID-19 a lovit. Indicii principali au scăzut rapid în întreaga lume, pe măsură ce economiile s-au oprit, iar ratele dobânzilor au scăzut brusc, deoarece băncile centrale au relaxat condițiile de creditare pentru a încuraja împrumuturile și cheltuielile.
Prima strategie. Investitorul ar putea opta pentru o așa-numită strategie de "reducere a riscului", încercând să își reducă riscul potențial în acest mediu fundamental complex. O modalitate de a reduce riscul ar fi plasarea de bani în sectoarele defensive, cum ar fi utilitățile și produsele de bază de consum. Companiile din sectorul utilităților și al bunurilor de larg consum furnizează bunuri de primă necesitate, cum ar fi alimentele și electricitatea, ceea ce le face mai capabile să facă față unei perioade dificile.
De asemenea, într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii, în care banii din bancă sau bonurile de trezorerie ar oferi un randament scăzut sau deloc, un dividend mare- pe care multe companii de bază și de utilități îl oferă- pare atractiv.
Strategia 2. Investitorul ipotetic care se confruntă cu pandemia ar putea deveni puțin mai agresiv și ar putea plasa bani în domeniul sănătății, sperând că are un avantaj încorporat. Orice vaccin COVID-19, presupune investitorul, ar proveni din acest sector, iar orice companie care îl va introduce prima pe piață va beneficia. În loc să încerce să se concentreze asupra unei singure companii dintre cele multe care lucrează la un vaccin, investitorul cumpără un ETF de îngrijire a sănătății sau de biotehnologie și, poate, vede beneficiile din întregul sector atunci când apare un vaccin.
Opțiunea a doua este mai riscantă și, cu siguranță, ar putea eșua dacă nu se găsește rapid un vaccin. De asemenea, asistența medicală a avut probleme în timpul pandemiei, mulți pacienți amânând intervențiile chirurgicale din cauza blocajelor. Acest lucru a afectat spitalele și a fost, de asemenea, negativ pentru companiile de dispozitive medicale care produc șolduri și genunchi de înlocuire.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: 0DTE opțiuni de tranzacționare: Risc ridicat sau e ceva de considerat?
Citește și: Wall Street se scutură de temerile legate de ratele dobânzilor
Citește și: Impactul impozitului minim global- Ce schimbari aduce Germania?