Curtea Internațională de Justiție de la Haga ordonă Rusiei să oprească războiul

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 16 dec 2022, 08:45

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri Rusiei să suspende invadarea Ucrainei.

Curtea Internaţională de Justiţie a dispus ca Rusia să-şi înceteze acţiunile militare în Ucraina. Este o prima astfel de sentință pronunțată de o instanță internațională în cele trei săptămâni de conflict. Astfel, Rusia este obligată să suspende imediat operațiunile militare. 

Citeste si: Iohannis, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu oamenii care părăsesc Ucraina și ajung în România?

Curtea Internațională a Justiție ordonă Rusiei să oprească războiul

Judecătorii Tribunalului de Justiție de la Haga (CIJ) au votat, 13 “pentru“ și doi “împotrivă“,  pentru încetarea războiului din Ucraina, izbucnit pe 24 februarie. 

Judecătorii au hotărât că Moscova trebuie să se asigure că și alte forțe militare aflate sub controlul său (de exemplu mercenari sau luptători sirieni) se conformează deciziei.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean.

Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina şi este profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”
, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Sute de români s-au oferit să adopte un copil orfan sosit din Ucraina. „Nu am mamă, nu am tată, au murit, iar acum nu mai am nici țară”

Potrivit Biziday.ro, Rusia a replicat că Tribunalul “ nu are jurisdicție”, deoarece cererile Ucrainei de oprire a operațiunilor militare nu intră în domeniul de aplicare a Convenției ONU pentru prevenirea și reprimarea crimelor de genocid.

Kremlinul a continuat spunând că “ a acționat în autoapărare” când a declanșat ceea ce numește  “operațiune militară specială“  în Ucraina.

Marieke de Hoon, profesor asistent de drept penal internațional la Universitatea din Amsterdam, a declarat pentru agenția de presă AFP că CIJ trebuie doar să stabilească dacă există o dispută cu privire la interpretarea Convenției Genocidului. 

“Nu va fi dificil pentru CIJ să decidă acest lucru.

Dacă Rusia se va conforma este o întrebare cu totul diferită ”, a spus de Hoon.

Hotărârile CIJ au caracter obligatoriu, dar instanța nu are mijloace executive pentru a le pune în aplicare în țările membre ONU. Cazul este separat de o anchetă pentru crime de război lansată de Curtea Penală Internațională (CPI), tot cu sediul la Haga.