Cutremur astăzi în România! În ce zonă s-a produs seismul și ce magnitudine a înregistrat

Author: Diana Ghita
Actualizat: 17 oct 2024, 09:20

Cutremurul s-a produs joi dimineață

Sursa: Pexels.com

În ultimele luni, activitatea seismică din România a fost în creștere, întrucât s-au produs cutremure de mică intensitate în diverse regiuni.

Deși majoritatea seismelor nu au fost resimțite în mod semnificativ de populație, ele au atras atenția specialiștilor, care monitorizează cu atenție aceste evenimente.

În ce zonă s-a produs seismul de astăzi și ce magnitudine a înregistrat

Un nou cutremur de suprafață s-a produs pe 17 octombrie 2024, la ora 07:00:16, în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, Argeș, conform infp.ro. Cu o magnitudine de 2.1 și la o adâncime de doar 5 km, acest seism a fost localizat la distanțe relativ mici față de orașe precum Brașov (43 km sud-vest), Târgoviște (44 km nord), și Pitești (62 km nord-est). Deși magnitudinea a fost scăzută, astfel de evenimente ridică semne de întrebare cu privire la viitoarele mișcări tectonice din zonă.

Citește și: Cutremur marți dimineață în România: Ce magnitudine a avut acesta și unde s-a resimțit cel mai mult

Cutremurul din Argeș vine la doar o zi după un alt seism înregistrat pe 16 octombrie 2024, în zona seismică Vrancea, cu o magnitudine de 2.2 la o adâncime mai mare, de 100.3 km. Potrivit sursei citate, acest cutremur a fost localizat la 43 km vest de Focșani și 80 km est de Brașov. Vrancea, cunoscută pentru activitatea seismică intensă, rămâne una dintre cele mai monitorizate regiuni din țară. Aceasta este sursa majorității cutremurelor puternice din România.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensiile se vor recalcula după adăugarea noilor venituri! Cine va beneficia de această creștere?

România a fost zguduită de mai multe cutremure, în ultima perioadă
[Sursa: Pexels.com]

Ce spun specialiștii despre impactul cutremurelor

În ciuda dorinței de a găsi soluții pentru a preveni sau a gestiona mai eficient astfel de fenomene, seismele rămân imprevizibile. România este situată într-o zonă cu activitate tectonică activă, iar cutremurele sunt o realitate inevitabilă. De la începutul lunii octombrie 2024, mai multe cutremure de mică magnitudine au fost înregistrate, atât în zonele cunoscute pentru activitatea tectonică, cât și în regiuni mai puțin obișnuite cu astfel de evenimente.

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 6 în această dimineață în Turcia! Cât de puternic s-a resimțit seismul

„Am văzut în toată lumea: China, Japonia, America, seisme catastrofale și ce măsuri să iei? Poți doar să construiești ca lumea și oamenii să fie civilizați. Nici nu vă puteți închipui ce energie are un cutremur, nu poți să îl oprești. Cele puternice sunt la cel mult 30-40 de kilometri, dar când ai 200 și ceva de kilometri e altceva”, a explicat profesorul Gheorghe Mărmureanu, citat de newsweek.ro