Cutremur astăzi în România! Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 26 oct 2024, 15:52

Cutremurul a fost slab în intensitate

Sursa: Pexels.com

În dimineața zilei de 26 octombrie 2024, la ora 10:25:16 (ora locală a României), un cutremur slab a fost înregistrat în zona Banatului, mai exact în județul Timiș.

Seismul din zona Banatului a avut o magnitudine de 2.0 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 6.1 km. Epicentrul acestuia a fost localizat la aproximativ 45 km nord de Reșița, 49 km est de Timișoara, 67 km sud-est de Arad, 81 km vest de Hunedoara și 83 km vest de Deva, conform infp.ro.

Ce alte cutremure s-au mai produs în România, în perioada recentă

Cu doar o zi înainte, pe 25 octombrie 2024, alte două cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea. Primul a fost la ora 13:03:33 și a fost cel mai puternic din ultimele zile. Acesta a avut magnitudinea de 3.0 și s-a produs la o adâncime de 131.4 km. Epicentrul său a fost situat în apropierea Buzăului.

Al doilea seism de vineri a avut magnitudinea de 2.9.

Acesta s-a produs la cinci ore distanță de primul, la ora 18:13:10, și a avut o adâncime de 79.2 km. Acesta a fost resimțit în apropierea orașelor Focșani, Sfântu Gheorghe, Buzău și Brașov. 

Citește și: Cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?

Conform sursei citate, în cursul acestei săptămâni, regiunea Vrancea a fost zguduită de mai multe seisme, fiecare cu magnitudini variate. Pe 23 octombrie a fost înregistrat un cutremur de 2.5 magnitudine, urmat de unul de 2.6, pe 21 octombrie, arătând o activitate seismică persistentă în această zonă cunoscută pentru riscurile tectonice.

Din fericire, niciunul dintre aceste cutremure nu a produs pagube materiale și nu a dus la pierderea de vieți omenești.

Însă, cu toate acestea, autoritățile îndeamnă populația să fie precaută și să-și ia măsuri de siguranță în cazul unui seism.

Ce măsuri trebuie să iei înainte de un cutremur

Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul fiipregatit.ro, este recomandat să implici toți membrii familiei, inclusiv copiii, vârstnicii și persoanele cu dizabilități, în crearea unui plan de urgență, care ar trebui să includă un loc de întâlnire sigur, contacte de urgență și un sistem de comunicare.

Este indicat să revizuiești planul de două ori pe an și să creezi un rucsac de urgență cu provizii esențiale pentru supraviețuire timp de trei zile.

Citește și: Cutremur în România noaptea trecută! Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe a fost resimțit

De asemenea, învață măsurile de prim ajutor și asigură-te că locuința este bine securizată, fixând obiectele care ar putea cădea și evitând modificările structurale riscante.

Fii la curent cu oprirea utilităților și asigură-ți locuința împotriva dezastrelor naturale, pentru a te proteja cât mai bine în cazul unui cutremur.