Cutremur azi-noapte în România! În ce zonă s-a produs seismul și ce magnitudine a înregistrat

Author: Diana Ghita
Actualizat: 08 feb 2025, 10:35

A fost cutremur în România

Sursa: Pexels.com

În noaptea de 8 februarie 2025, la ora 01:49:54, un cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 72,3 km.

Cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă s-a produs la doar câteva ore după un alt seism, înregistrat pe 7 februarie 2025, la ora 20:09:06, cu o magnitudine de 2,4 și la o adâncime de 100,5 km.

În apropiere de ce orașe s-a produs cutremurul de azi-noapte

Cutremurul din 8 februarie s-a produs în apropierea mai multor orașe. Acesta a fost resimțit la 51 km vest de Focșani, la 59 km est de Sfântu Gheorghe, la 67 km nord de Buzău, la 71 km est de Brașov, la 94 km nord-est de Ploiești și la 99 km sud de Bacău.

Seismul anterior, din 7 februarie, s-a produs în aceeași zonă și a fost resimțit în mai multe localități. Acesta a avut loc la 54 km vest de Focșani, la 56 km est de Sfântu Gheorghe, la 70 km est de Brașov, la 72 km nord de Buzău, la 95 km sud de Bacău și la 97 km nord de Ploiești.

Citește și: Unde și când va fi lovită România de un cutremur mare. Cu ce avertisment a venit ministrul Dezvoltării

Zona seismică Vrancea este cunoscută pentru activitatea sa seismică frecventă, fiind una dintre cele mai active regiuni din România. De la începutul anului 2025, au fost înregistrate mai multe cutremure în această zonă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum este afectat turismul după noile schimbări în privința voucherelor de vacanță? Cine este nevoit să plătească mai mult

Seismologii monitorizează constant activitatea seismică din Vrancea, iar populația este sfătuită să fie pregătită și informată cu privire la măsurile de siguranță în caz de cutremur.

Se așteaptă un cutremur mare în România
[Sursa: Unsplash]

În România se anunță un cutremur de proporții

România se află în fața unui risc semnificativ de cutremur major, iar autoritățile avertizează asupra necesității unei pregătiri adecvate pentru un astfel de eveniment.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a atras atenția asupra posibilității producerii unui seism puternic, precizând că momentul exact și locația acestuia nu pot fi anticipate. Cu toate acestea, el a subliniat importanța măsurilor de prevenire pentru a diminua efectele asupra populației și infrastructurii.

Citește și: Cum arată Santorini după cutremurele devastatoare. Turiștii și locuitorii sunt îngroziți de ruinele provocate de valul de seisme

Pentru a sprijini aceste eforturi, a fost lansată prima hartă interactivă a României, care evidențiază zonele cu risc seismic ridicat. Platforma este actualizată constant în funcție de activitatea seismologică, iar autoritățile intenționează să o folosească pentru a stabili prioritățile în alocarea fondurilor destinate consolidării clădirilor vulnerabile. Astfel, resursele financiare vor fi direcționate cu precădere către imobilele aflate în cel mai mare pericol.